Vijesti
Sport
Počinje borba za SP 2018.
BiH otvara kvalifikacije za SP u Rusiji: Estonija mora pasti u Zenici
06.09.2016. 12:00
Izvor: avaz.ba
BiH otvara kvalifikacije za SP u Rusiji: Estonija mora pasti u Zenici
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u 20.45 sati kreće u novu veliku bitku s ciljem da drugi put u historiji nastupi na završnici Svjetskog prvenstva.
U kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine naš tim je pred vrlo teškim izazovom, da u borbi sa snažnom Belgijom i preporođenom Grčkom ugrabi prvo mjesto koje vodi direktno na završnicu ili pak drugo, pa da sreću, četvrti put u historiji, traži u baražu. No, o njemu bolje da ne govorimo.
Jedini ishod
Samim tim što će u ovoj borbi svaki bod biti zlata vrijedan, naš tim sebi više ne smije priuštiti posrtaje koji su nas u prošlom ciklusu skupo koštali, pa se pobjeda nad Estonijom u prvom susretu kvalifikacija nameće kao jedini poželjan ishod. U suprotnom, na samom startu ćemo zapasti u probleme, kao prije dvije godine u režiji Kipra.
- Ekipa je radila odlično. Spremni smo za ovaj susret i znamo koliko nam je važna pobjeda u prvoj utakmici. Estonce smo dobro proučili, znamo im vrline i mane i obaveza nam je da odgovorimo na to kako bi na površinu isplivao naš kvalitet. Pobjeda ne smije doći u pitanje i vjerujem da ćemo je uz veliku dozu borbenosti, agresivnosti i želje i ostvariti - kaže selektor reprezentacije BiH Mehmed Baždarević.
Stručni štab našeg tima u pripremama nije imao većih problema s povredama, tako da će za susret konkurirati svi fudbaleri. S obzirom na to da nema inače standardnog Muhameda Bešića, koji je u neku ruku zacementirao svoje mjesto u ekipi, jedinu veću dilemu Meša može imati na njegovoj poziciji zadnjeg veznog igrača, za koju ima više kandidata. Za najozbiljnijeg nameće se Haris Medunjanin, mada je tu još nekoliko mlađih igrača.
Ubojiti tandem
A ostalo se manje-više zna. Dok će Emir Spahić predvoditi zadnju liniju ekipe, Miralem Pjanić bit će komandant na sredini terena, te uz odličnog Edina Višću s desne i Senada Lulića s lijeve strane biti distributer upotrebljivih lopti za Edina Džeku i Vedada Ibiševića, tandem koji je u posljednja dva ciklusa zaslužan za čak 28 pogodaka našeg tima.
5 puta BiH je do sada igrala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a jednom se plasirala na završnicu (Brazil 2014.). U tim ciklusima, zabilježili smo 23 pobjede iz 42 utakmice