Vijesti
Sport
Pandža o košarkaškoj Ligi 10 BiH: "Manje utakmica, manje kvaliteta"
18.10.2016. 12:00
Izvor: 24sata.info
Pandža o košarkaškoj Ligi 10 BiH: "Manje utakmica, manje kvaliteta"
Jedan od najtalentovanijih bh. košarkaških stručnjaka Josip Pandža smatra da novi format takmičenja u košarkaškoj Ligi 10 nije dobar.
Trener Kaknja, s kojim je prošle sezone bio viceprvak BiH, isto tako smatra da će nova sezona biti mnogo jača nego što su bile prethodne.

Kakanjci će u dobrom raspoloženju dočekati novi šampionat nakon posljednje pobjede u pripremnom susretu protiv Sparsa u Sarajevu (81:70).

"Mi smo malo promijenili tim, otišla su nam trojica igrača, a doveli smo pet novih. Teško je očekivati da ponovimo prošlu sezonu koja je bila nevjerovatna, ali nastojaćemo da ostanemo pri vrhu, odnosno da izborimo Ligu 6 i da budemo među prvih pet ekipa. Pobjeda nad Sparsima nam je vratila samopouzdanje pred početak sezone", kaže Pandža.

Selektor zlatnih kadeta iz Litvanije očekuje dosta neizvjesnu sezonu, pred koju su mnogi klubovi ozbiljno radili na dovođenju pojačanja.

"Mislim da će ovo biti najjače takmičenje u posljednjih pet sezona. Dosta klubova je uložilo u igrački kadar i puno ozbiljnije ulaze u prvenstvo. Liga će biti baš izjednačena, tako da će se mnogo klubova boriti da se nađe u top 5. Liga je skraćena, a samim tim i kvalitet je sužen", ističe mladi stručnjak.

Ono što se Pandži ne sviđa jeste što će ekipe odigrati mali broj utakmica tokom sezone. U poređenju sa nekim najjačim ligama, ekipe u BiH će odigrati pedesetak mečeva manje u odnosu na najbolje timove Evrope.

"Format mi se, iskreno, ne sviđa. U regularnom dijelu će se odigrati svega 18 utakmica, a onda Liga za prvaka i opstanak. Smatram da je to premalo jer mnogi neće imati pravo na neki kiks. Real Madrid će ove sezone odigrati 76 utakmica, a mi 18 u regularnom dijelu. Ne mora biti baš kao što je u Španiji, ali moglo se naći rješenje da se odigra 40-50 mečeva, što bi bilo bolje za razvoj mladih igrača, ali i trenera", rekao je šef struke košarkaša Kaknja.

Selektor mladih košarkaša, koje je odveo do devetog mjesta na ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu, dodao je da je podnio izvještaj Košarkaškom savezu BiH, koji treba da se oglasi da li je zadovoljan njegovim učinkom.

"Završen je ciklus, sada je sve u fazi mirovanja. Šta će biti dalje - ne znam, a u KS BiH treba da se izjasne da li su zadovoljni urađenim. Podnio sam izvještaj o radu", zaključio je Pandža.

Nova košarkaška sezona počinje narednog vikenda, a Kakanj će na otvaranju igrati protiv ekipe Bošnjaka.