Vijesti
Sport
Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg iščekuju imena protivnika u Evropi
19.06.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
Zrinjski, Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg iščekuju imena protivnika u Evropi
U Nyonu će od 12:00 sati biti održano žrijebanje parova za prvo i drugo pretkolo kvalifikacija za Ligu prvaka, dok će od 13:00 sati i 14:30 sati biti upriličeno izvlačenje parova za prvo i drugo pretkolo kvalifikacija za Evropsku ligu. Bosanskohercegovački klubovi koji će nas predstavljati u Evropi su Zrinjski (Liga prvaka) te Željezničar, Sarajevo i Široki Brijeg (Evropska liga).
Prije samog čina izvlačenja parova i za Ligu prvaka i za Evropsku ligu bit će obavljena dodatna podjela timova, tako da još uvijek nije do kraja definisano ko su potencijalni protivnici. Naime, osim podjela na nosioce i nenosioce, UEFA će napraviti dodatne podjele.
Liga prvaka (12:00 sati, Nyon)
Prvo pretkolo (10 klubova): 27. i 28. juna prve utakmice, 4. i 5. jula uzvratne utakmice.
Drugo pretkolo (pet pobjednika prvog pretkola + 29 klubova iz drugog pretkola): 11. i 12. jula prve utakmice, 18. i 19. jula uzvratne utakmice.
Na žrijebanju će za svaki par posebno biti izvlačenje koje će odlučiti ko prvi meč igra kući, a ko u gostima.
Prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski takmičenje u kvalifikacijama za Ligu prvaka počinje od drugog pretkola, kao i prošle godine kada je ispao od poljske Legije iz Varšave.
Mostarski klub je s koeficijentom 4.050 među nenosiocima te su mu potencijalni protivnici Celtic (Škotska), Salzburg (Austrija), Kopenhagen (Danska), Ludogorec (Bugarska), BATE (Bjelorusija), Legia (Poljska), APOEL (Kipar), Maribor (Slovenija), Qarabag (Azerbejdžan), Malmo (Švedska), Astana (Kazahstan), Partizan (Srbija), Rijeka (Hrvatska), Rosenborg (Norveška), Sheriff (Moldavija), Hapoel Ber-Sheva (Izrael) i Hafnarfjordur (Island).
Jedini protivnik koji ne bi bio favorit protiv Zrinjskog vjerovatno je Hafnarfjordur, a doima se da ni Sheriff nije nepoželjan s obzirom na to da je posljednje učešće u grupnoj fazi Evropske lige (grupnu fazu Lige prvaka nikada nije ni igrao) imao u sezoni 2013/14. i da je nakon toga bez većeg rezultata u Evropi.
Evropska liga (13:00 i 14:30 sati, Nyon)
Prvo pretkolo (100 klubova): 29. juna prve utakmice, 6. jula uzvratne utakmice.
Drugo pretkolo (50 pobjednika prvog pretkola + 16 klubova iz drugog pretkola): 13. jula prve utakmice, 20. jula uzvratne utakmice.
Na žrijebanju će za svaki par posebno biti izvlačenje koje će odlučiti ko prvi meč igra kući, a ko u gostima.
U kvalifikacijama za Evropsku ligu učestvovat će drugoplasirana i trećeplasirana ekipa Premijer lige BiH Željezničar i Sarajevo te pobjednik Kupa BiH Široki Brijeg.
Sarajevo (5.300) i Željezničar (4.800) su nosioci u prvom pretkolu, dok je Široki Brijeg (3.550) nenosilac.