Vijesti
Sport
Šimunović debituje protiv Kipra, u meču ”biti ili ne biti” za BiH
31.08.2017. 12:00
Izvor: 24sata.info
Šimunović debituje protiv Kipra, u meču ”biti ili ne biti” za BiH
Fudbalski reprezentativci Bosne i Hercegovine večeras će u Nikoziji odigrati možda i najvažniju utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018”. Ukoliko ne pobijedi Kipar plasman na Mundijal drugi put zaredom za BiH će ostati nedosanjani san.
Međutim, u bh. taboru svi su uvjereni da će slaviti na GSP Areni, te pobijediti i za tri dana Gibraltar u Portugalu, te da će uoči posljednja dva kola kvalifikacija imati realne šanse za plasman u baraž, možda i za prvo mjesto i direktan odlazak na SP.

- Baždarević imao jednu dilemu -

Na osnovu viđenog na tri održana treninga u protekla tri dana u Nikoziji Baždarević i njegovi saradnici u stručnom štabu imali su samo jednu dilemu i to u zadnjoj liniji. Ipak, prema posljednjim informacijama, od prvog minuta trebao bi igrati debitant Jozo Šimunović, štoper Celtica, piše Anadolu Agency (AA).

Dakle, u večerašnjem meču sa Kipranima na golu BiH bit će Asmir Begović. Zadnju liniju, po svemu sudeći, činit će Šimović i Ognjen Vranješ, dok će na bokovima biti Sead Kolašinac lijevo i Ermin Bičakčić desno. Vezni red činit će Miralem Pjanić, Senad Lulić, Edin Višća i Gojko Cimirot. Napadački dvojac bit će provjerene, iskusne snage, kapiten Edin Džeko i Vedad Ibišević.

BiH je u svakom slučaju i prema svakom parametru apsolutni favorit na Kipru. Prema podacima transfermarkta, portala za procjenu tržišnih vrijednosti igrača i ekipa fudbaleri reprezentacija BiH vrijede 140,45 miliona eura u odnosnu na Kiprane koje procjenjuju na 16,55. Primjera radi, Miralem Pjanić, fudbaler Juventusa vrijedi 40 miliona eura, skoro tri puta više nego li cijeli nacionalni tim Kipra.

BiH je 30. na FIFA rang list, a Kipar tek 94.

- Grci domaćini Estoncima -

Utakmica sedmog kola grupe ”H” kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo ”Rusija 2018” Kipar - BiH igra se sutra, 31. avgusta, na stadionu GSP Arena od 21.45 po lokalnom, odnosno 20.45 sati po srednjeevropskom vremenu.

Sudit će je Englez Andre Marriner, a asistirat će mu sunarodnici Lee Betts i Simon Peter Bennet. Četvrti arbitar bit će Craig Pawson, takođe, iz Engleske.

Poslije šest odigranih kola na tabeli grupe ”H” prva je Belgija sa 16 bodova, slijede Grčka 12, BiH 11, Kipar 7, Estonija 4 i Gibraltar 0.

U preostala dva susreta sedmog kola grupe ”H” kvalifikacija za SP večeras, takođe od 20.45 sati, Belgija će biti domaćin Gibraltaru, dok će Grčka ugostiti Estoniju.