Vijesti
Sport
FIFA zbog sudije i izmišljenog penala ponavlja utakmicu kvalifikacija
07.09.2017. 12:00
Izvor: klix.ba
FIFA zbog sudije i izmišljenog penala ponavlja utakmicu kvalifikacija
Svjetska nogometna federacija (FIFA) odlučila je da će meč grupe D afričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo između Južnoafričke Republike i Senegala, koju je domaćin prošle godine dobio rezultatom 2:1, ponovno biti odigran.
Razlog odluke je što je glavni sudija utakmice Ganac Joseph Lamptey doživotno suspendovan iz nogometa jer je utjecao na konačni ishod.
Naime, igrala se 42. minuta kada je u šesanestercu gostiju lopta u koljeno pogodila njihovog stopera Kalidoua Koulibalyja, a sudija je pokazao na penal.
Iako niko od igrača domaćih nije prethodno protestvovao tražeći penal, jer je bilo očito da je Koulibaly loptu odnio nogom, a ne rukom, kao što je pokazao sudija, odluka je ostala.
Hlatshwayo je iz nepostojećeg jedanaesterca postigao gol za vodstvo Južne Afrike 1:0, a to se na kraju pokazalo ključnim za pobjedu domaćih 2:1.
Još uvijek nije poznat novi termin utakmice, a u Africi su ostala još dva kola do kraja kvalifikacija, koja će se odigrati u oktobru pa postoji mogućnost da se utakmica odigra u novembru.
Nakon četiri kola u grupi D, Burkina Faso i Cepa Verde imaju po šest bodova, Senegal je s utakmicom manje na pet, a Južnoafrička Republika je posljednja s jednim.