Vijesti
Sport
Željezničar i Zrinjski u "meču od šest bodova" koji može odlučiti prvaka
27.04.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Željezničar i Zrinjski u "meču od šest bodova" koji može odlučiti prvaka
U sportu postoji kliše "meč od šest bodova", a koristi se u situacijama u kojima se sastaju direktni konkurenti za određenu poziciju, posebno kada je bodovna razlika između timova od dva do šest bodova. Jedan takav meč danas će od 19 sati u 7. kolu Lige za prvaka BiH na Grbavici igrati Željezničar i Zrinjski.
Zrinjski je prvi na tabeli i ima tri boda više od Plavih. Ukoliko Plemići slave imat će šest bodova više, a u slučaju da Željezničar odnese pobjedu oba tima će se ponovo bodovno izjednačiti na vrhu tabele. Otuda izraz "meč od šest bodova".
Prva situacija značila bi da je Zrinjski na korak do treće uzastopne titule prvaka BiH pošto bi tri kola prije kraja imao šest bodova viška, dok bi u drugom slučaju neizvjesnost bila ogromna.
Kalkulacije idu u korist Plemića
Bitno je napomenuti da se u situaciji kada dva kluba koja zauzimaju vodeće dvije pozicije imaju jednak broj bodova gleda međusobni omjer u sve četiri odigrana meča u sezoni - dva u regularnom dijelu i dva u Ligi za prvaka, odnosno Ligi za opstanak*.
* "Ako je riječ o mjestu koje odlučuje o prvaku ili mjestu koje povlači
prelaz u viši ili niži stepen takmičenja, ili o mjestu koje osigurava učešće u
međunarodnim takmičenjima, kod jednakog broja bodova, plasman se određuje na
osnovu dodatne pomoćne tabele, na osnovu rezultata koje su u međusobnim
susretima ostvarili ekipe sa jednakim brojem bodova.
Plasman na dodatnoj tabeli utvrđuje se zbirom osvojenih bodova.
Ako je zbir bodova jednak, odlučuje razlika između datih i primljenih pogodaka, s tim što pogodak u gostima vrijedi dvostruko. Ako je razlika jednaka, odlučuje veći broj postignutih pogodaka, a ukoliko je i to jednako odlučuje ukupna pogodak razlika u predmetnom takmičenju svih ekipa. Ako se ni na ovakav na čin ne može utvrditi uspješnija" stoji u pravilniku Nogometnog saveza BiH.
Trenutno stanje u duelima Željezničara i Zrinjskog u dosadašnja tri meča ove sezone ide u korist Zrinjskog koji je upisao dvije pobjede i remi tako da Željezničaru pobjeda u ovom meču ne igra ulogu ukoliko na kraju Lige za prvaka bude imao jednak broj bodova kao i Zrinjski. Iz navedenog nije teško zaključiti da bi Zrinjskom danas itekako odgovarao i remi, jer bi tri kola prije kraja imao tri boda više od Plavih te bi imao pravo da jednom izgubi i opet bi ostao na tronu.
Povratak Stojkića, Željezničar dao "zeleno svjetlo" Zecu
Zrinjskom se vraća Pero Stojkić koji je zbog povrede mišića lista propustio prethodnih pet utakmica Lige za prvaka. On je u kombinacijama za derbi protiv Željezničara, a oporavio se i Slobodan Jakovljević koji je u trijumfu protiv Radnika (2:1) morao biti zamijenjen zbog neugodnog udarca.
Izvan stroja i dalje su Miloš Aćimović i Ed Kevin Kokorović, prvi zbog rupture mišića zadnje lože, a drugi zbog loma ključne kosti.
Trener Željezničara Admir Adžem neće moći računati na suspendovanog Sinana Ramovića te povrijeđenog Sinišu Stevanovića.
U kombinacijama je Asim Zec koji je nakratko bio suspendovan od kluba zbog nediscipline, dok je Ivan Crnov i dalje pod klupskom suspenzijom, također prouzrokovanoj zbog kršenja discipline.
Zrinjski u boljoj formi, Željezničar pod velikim pritiskom
Zrinjski ovaj meč dočekuje u mnogo boljoj formi, jer je u posljednja tri meča upisao tri pobjede, a posljednji poraz upisao je 18. novembra prošle godine na gostovanju kod Krupe (1:0). Od tada je u 13 mečeva upisao devet pobjeda i četiri remija. Blaž Slišković je najavio da će Zrinjski danas ići na pobjedu.
"Utakmica protiv Željezničara je od ogromnog značaja, kako za nas tako i njih, no ja ponavljam da moja ekipa neće podleći pritisku. Svaki susret idemo odigrati što kvalitetnije, a tako će biti i sutra u Sarajevu. Kao plod svega toga, vjerujemo da ćemo doći do pozitivnog rezultata, a šta je to za za nas? Neki kažu da bi, ako napustimo Grbavicu neporaženi, za nas to bilo sjajno, ali moja ekipa i ja ne funkcionišemo tako. Vjerujte, ne razmišljamo o remiju, ni ja kao trener, a ni moja ekipa", rekao je jučer Slišković u svom obraćanju medijima.
Plavi meč dočekuju pod mnogo većim pritiskom uprkos tome što su izborili finale Kupa BiH. Naime, Željezničar je u posljednjih sedam takmičarskih mečeva upisao samo dvije pobjede te četiri remija i jedan poraz.
Tako je razlika od četiri bodova na tabeli brzo pretvorena u zaostatak od tri boda, a to je najbolniji podatak za Plave, posebno zbog toga što su prošle sezone u samom finišu ispustili titulu iz ruku te "predali" je Zrinjskom. Upravo je podsjećanje na prošlu sezonu dodatan uteg na leđima Željezničara. Adžem vjeruje da Željezničar može nadoknaditi zaostatak u odnosu na Plemiće.
"Oni imaju tri boda više od nas i u povoljnijoj su poziciji, a ono što mi možemo obećati je da ćemo učiniti sve da tu prednost anuliramo kako bi utrku za prvaka učinili neizvjesnom do samog kraja. Sutra će nam trebati maksimalna ozbiljnost, pristup i trka i nadam se da ćemo uz podršku navijača uspjeti ostvariti pobjedu", rekao je Adžem na jučerašnjoj konferenciji za medije.