Vijesti
Sport
BiH u prijateljskom meču protiv Crne Gore, oproštaj Misimovića, Ibiševića i Spahića
28.05.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
BiH u prijateljskom meču protiv Crne Gore, oproštaj Misimovića, Ibiševića i Spahića
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u prijateljskom meču na Bilinom Polju danas od 18:00 sati dočekuje reprezentaciju Crne Gore. Bit će ovo prvi meč za selektora Roberta Prosinečkog na terenu u BiH te ujedno i oproštaj Zvjezdana Misimovića, Vedada Ibiševića i Emira Spahića od dresa s državnim grbom.
Od imenovanja Roberta Prosinečkog na mjesto selektora BiH Zmajevi su odigrali četiri prijateljske utakmice, od čega dvije u punom sastavu. Podsjetimo, prva dva selektorova ispita na klupi Zmajeva održana su u Sjedinjenim Američkim Državama gdje su boje BiH branili uglavnom igrači iz Premijer lige.
U četiri meča provedena na klupi reprezentacije Prosinečki je upisao pobjedu (Bugarska 1:0), dva remija (Senegal 0:0, SAD 0:0) i poraz (Meksiko 0:1) uz gol-razliku 1:1.
Crnogorci su u ovoj godini odigrali dva prijateljska meča. Remizirali su protiv Kipra (0:0) i protiv Turske (2:2).
Selektor Prosinečki je jučer otkrio i u kojem će sastavu naša ekipa nastupiti u današnjem meču nakon što iz igre izađu Misimović, Spahić i Ibišević. Igrat ćemo u sastavu: Šehić, Todorović, Vranješ, Bičakčić, Nastić, Cimirot, Pjanić, Sarić, Kodro, Džeko i Višća.
"U ovoj utakmici se opraštaju tri najveća igrača koja su uradila velike stvari za reprezentaciju i bit će emotivno. Utakmica s Crnom Gorom nam dolazi kada su svi gotovi s ligama i dat ćemo sve od sebe da odigramo dobro i probamo razveseliti publiku", kazao je Prosinečki na konferenciji za medije.
Selektor Crne Gore Ljubiša Tumbaković kazao je da prijateljske utakmice smatra odličnom prilikom da provjeri formu igrača te da kroz trenažni proces urade stvari koje su važne za bitne utakmice.
“Ne bih bio iskren kada bih rekao da nam rezultat nije bitan. Sigurno je da ćemo se truditi da ostvarimo i dobar rezultat u Zenici. Sastave nikada nisam otkrivao, možda vam otkrije neko od mojih pomoćnika, ali imamo dosta nepoznanica. Moji igrači su odabrani na osnovu pozvanih igrača reprezentacije Bosne i Hercegovine. Pogledali smo susrete koje je Bosna i Hercegovine odigrala u martu, vjerovatno i Robi ima nekih problema, ali ne sumnjam da će dobro odigrati”, rekao je Tumbaković.
BIH će nakon ovog meča 1. juna igrati u gostima protiv Južne Koreje, dok će Crna Gora 2. juna igrati protiv Slovenije.
Meč protiv Crne Gore bit će oproštaj za Misimovića (82 nastupa, 26 golova), Ibiševića (82 nastupa, 28 golova) i Spahića (94 nastupa, sedam golova). Riječ je o trojici igrača koji spadaju među legende reprezentacije i među one koji su među najzaslužnijima zbog plasmana BiH na jedino veliko takmičenje - Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine.
Tekstualni prenos meča možete čitati na portalu Klix.ba, a direktan prenos možete gledati na Face TV-u.