Vijesti
Sport
BiH protiv Francuske i Belgije bez Nurkića, Adamsa, Penave, Halilovića i Sulejmanovića
01.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
BiH protiv Francuske i Belgije bez Nurkića, Adamsa, Penave, Halilovića i Sulejmanovića
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine će biti znatno oslabljena u susretima kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo protiv Francuske i Belgije.
Okupljanje je zakazano za 14. juni u Sarajevu, a selektor Duško Vujošević neće moći računati na pet košarkaša.
Jusuf Nurkić i Ajdin Penava su zbog privatnih obaveza otkazali nastup, zbog povreda su otpali Miralem Halilović i Emir Sulejmanović, dok Josh Adams još uvijek nije dobio naše državljanstvo.
"Nurkić je u Beogradu razgovarao sa selektorom Vujoševićem. Praksa je da NBA igrači koji tokom ljeta potpisuju ugovore s ekipama ne igraju tokom ljeta za reprezentacije. To je slučaj s Nurkićem i on će opravdano propustiti ove dvije utakmice. Nurkić je rekao Vujoševiću da će se odazvati pozivu kada mu obaveze u NBA ligi to budu dozvolile, a prva prilika za to će biti već u septembru. Penava je bio veoma korektan, javio se i selektoru i meni i službeno kancelariji KS BiH. On izlazi na draft, a već je u martu zakazao školske obaveze za ljeto, tako da ni on opravdano neće doći na okupljanje. Što se tiče Adamsa, situacija s njim se ne pomjera mnogo naprijed. On ima obećanje od menadžera da će otići u NBA ligu, tako da mu je prioritet klupska karijera. Šta će biti dalje s njim, to ćemo vidjeti. Halilović i Sulejmanović su povrijeđeni i oni, nažalost, neće biti spremni za ove susrete koji nam slijede", izjavio je direktor reprezentacije BiH Siniša Kovačević.
Vujošević na početku priprema očekuje sve pozvane igrače izuzev Elmedina Kikanovića koji će doći oko 20. juna zbog obaveza u klubu te Džanana Muse koji će se priključiti saigračima nakon NBA drafta 21. juna. Također, Markus Lončar ima obaveza u SAD-u te će se priključiti 19. juna.
Na okupljanju 14. juna bi se trebali pojaviti Darko Talić ( Kakanj), Amar Gegić (Bayern), Nemanja Gordić (Budućnost), Sani Čampara (MoraBanc Andorra), Marko Rikalo (Sloboda), Edin Atić (AEK), Almir Hasandić (Sloboda), Ibrahim Durmo (Spars Ziraat Bank), Adin Vrabac (Hamburg Tovers), Aleksandar Lazić (Mega Bemax), Milan Milošević (Promitheas Patra), Nedim Buza (Oostende), Nedžad Muratović (Sloboda), Amar Alibegović (St. John's Red Storm), Andrija Stipanović (Cedevita), Ivan Karačić (Široki) i Kenan Kamenjaš (Spars Ziraat Bank).
Susret protiv Francuske igra se 29. juna u tuzlanskom Mejdanu, dok 2. jula naša reprezentacija gostuje u Belgiji.