Vijesti
Sport
Pokrenuta online peticija za organizaciju utrke Formule E u Sarajevu
06.06.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Pokrenuta online peticija za organizaciju utrke Formule E u Sarajevu
Članovi Gradskog vijeća Grada Sarajeva na sjednici zakazanoj za 30. maj trebali bi raspravljati o zvaničnoj kandidaturi glavnog grada BiH za utrku Formule E 2019. godine, a tim povodom pokrenuta je i online peticija s nazivom "Podržimo kandidaturu Sarajeva za domaćina Formule E!".
Glavni pokretač i zagovornik ove ideje je Banjalučanin Samir Cerić koji u Velikoj Britaniji važi za izuzetno uspješnog poduzetnika, jednog od simbola tamošnje kreativne industrije. Svestrani Bosanac koji 26 godina živi u Londonu veliki je sportski fanatik, a jedna od njegovih sljedećih namjera je da pomogne bh. sportu.
"Više od šest mjeseci aktivno se pripremamo da budemo domaćini utrke Formule E i trenutno smo u završnoj fazi. Veliki broj gradova je bio u opticaju za organizaciju ove atrakcije, a mi smo ušli u samo finale. Konačna odluka bit će donesena u narednih mjesec dana", rekao je Skaka za Klix.ba.
Prema prvim analizama, Grad Sarajevo uz korekcije u infrastrukturi može organizovati ovaj spektakl na svojim ulicama, a konačna odluka trebala bi biti donesena 30. maja na sjednici Gradskog vijeća.
Ukoliko odgovor bude pozitivan, Sarajevo će postati zvanični kandidat za organizaciju Formule E, a stručni tim iz Londona naredne sedmice trebao bi doći u glavni grad BiH kako bi se uvjerio u postojanje preduvjeta za organizaciju utrke.
Također, grupa entuzijasta pokrenula je online peticiju podrške za organizaciju ove manifestacije, a koju možete potpisati na ovom linku.
Formula E je takmičenje električnih trkaćih automobila, koju organizira Međunarodna automobilistička federacija (FIA) koja je i organizator Formule 1.
Prva utrka održana je u Pekingu prije četiri godine, a organizatori radi promocije zelene tehnologije utrke održavaju u gradskom okruženju.

Svaki od dva vozača u ekipi ima na raspolaganju dva bolida, budući da potrošnja energije pohranjene u akumulatoru nije dovoljna za cijelu utrku.
Trenutno je u prvenstvu Formule E deset ekipa, 20 vozača i 40 automobila, a u njemu se takmiče nekadašnji vozači Formule 1 Nick Heidfeld, Nelson Piquet Jr., Lucas di Grassi, Sebastien Buemi, Jean-Eric Vergne i Kamui Kobayashi.