Vijesti
Sport
Željezničar gostuje Narvi, Široki na Pecari protiv Domžala
12.07.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Željezničar gostuje Narvi, Široki na Pecari protiv Domžala
Željezničar u prvom pretkolu Evropske lige od 18:00 sati gostuje Narvi u Estoniji, dok će Široki Brijeg na domaćem terenu od 20:00 sati igrati protiv Domžala iz Slovenije.
Jučer su prve evropske mečeve u novoj sezoni odigrali aktuelni prvak Bosne i Hercegovine Zrinjski te Sarajevo. Zrinjski je u prvom pretkolu Lige prvaka u gostima poražen od Spartaka iz Trnave rezultatom 1:0, dok je Sarajevo u gostima slavilo protiv armenskog Banantsa rezultatom 2:1.
Željezničar je apsolutni favorit u dvomeču protiv Narve. Plavi su prošle sezone u kvalifikacijama za Evropsku ligu stigli do 2. pretkola gdje su ispali od AIK-a iz Švedske te se nadaju da će ove sezone otići dalje u ovom takmičenju.
Estonski predstavnik Narva prvi put nakon pet godina igra kvalifikacije za Evropsku ligu, a ranije je redovno igrao kvalifikacije ovog takmičenja. Posljednju pobjedu u ovom takmičenju Narva je ostvarila 2005. godine kada je u prvoj rundi Intertoto kupa kod kuće savladala Lokeren rezultatom 1:0, ali se ipak oprostila od takmičenja pošto je u gostima poražena rezultatom 2:0. Od tada je Narva odigrala 16 evropskih mečeva i upisala 16 poraza.
"Cilj je pobjeda ili najbolji mogući rezultat. Najbitnije u ovakvim utakmicama je postići gol ili dva jer to daje prednost za revanš. Zahvaljujem se prijatelju Rogiću koji nam je poslao kompletan skauting ekipe Narve, s njima je igrao četiri utakmice i sigurno da ih odlično poznaje", kazao je trener Željezničara Slobodan Krčmarević pred ovaj meč. Podsjetimo, Krčmarević je pred početak sezone na klupi Plavih zamijenio Admira Adžema.
Široki Brijeg je prošle sezone također stigao do drugog pretkola Evropske lige, a ispao je od škotskog Aberdeena. Širokobriježani su prošle sezone pružili vrlo dobre predstave u Evropi, a pred početak ove sezone i oni su poput Željezničara doživjeli trenersku promjenu na klupi. Gorana Sablića je zamijenio Boris Pavić.
Domžale su prošle sezone pružile sjajne predstave u Evropi, ali grupna faza Evropske lige ipak nije izborena. A to nije ni bilo očekivano, jer u play-offu Slovenci su igrali protiv Marseillea koji je kasnije stigao do finala takmičenja gdje je poražen od Atletico Madrida. Prije dvomeča s Marseilleom Domžale su među ostalim izbacile Freiburg.
Kao jedan od ključnih igrača Domažala izdvaja se bivši bh. reprezentativac Senijad Ibričić od kojeg će mnogo zavisiti igra gostiju iz Slovenije.
Trener Širokog Pavić pohvalio je pristup i zalaganje svih nogometaša tokom jednomjesečnih priprema, a iako je o slovenskom predstavniku govorio u superlativima, ni u jednom trenutku nije bio u dvojbi u vezi s tim da će njegovi izabranici odigrati pravu utakmicu i uz pomoć navijača na Pecari ostvariti pozitivan rezultat koji će biti dovoljan za uzvrat, odnosno koji će nakon 180 minuta donijeti prolaz Širokom u sljedeću rundu kvalifikacija.
Meč između Širokog i Domžala prenosit će Sport Klub, dok će meč između Narve i Željezničara biti omogućen putem livestreama koji će osigurati estonski klub.
Željezničar će revanš meč protiv Narve igrati 18. jula, dok će Široki revanš protiv Domžala igrati 19. jula.