Vijesti
Sport
Sarajevski derbi nadmašio sva očekivanja, Široki Brijeg novi lider Premijer lige BiH
16.08.2018. 12:00
Izvor: klix.ba
Sarajevski derbi nadmašio sva očekivanja, Široki Brijeg novi lider Premijer lige BiH
Sarajevski derbi između Željezničara i Sarajeva napokon je pružio ono što bh. javnost već godinama očekuje, a u sjajnom meču koji je sinoć odigran na Grbavici gradski rivali su podijelili bodove. Široki Brijeg produžio je agoniju Mladosti, slavio je u Doboj-Kaknju i preuzeo lidersku poziciju nakon prvih pet kola.
Blizu 11.500 navijača na stadionu Grbavica prisustvovalo je pravom spektaklu koji su nogometaši Željezničara i Sarajeva pružili u 116. ligaškom gradskom derbiju, a meč je na kraju završen rezultatom 2:2. Nova trava na Grbavici pokazala je koliko infrastruktura znači u samom kvalitetu nogometa, a igrači obje ekipe odigrali su sjajnih 90 minuta, možda i najboljih u posljednjih desetak godina, a ishod svega bila je podjela bodova i možda najrealniji rezultat na kraju 2:2.
Sarajevo je dva puta imalo vodstvo, ali je Željezničar pokazao karakter i oba puta se vraćao u igru. Pored četiri pogotka, obje ekipe imale su još veliki broj izglednih prilika zbog kojih u oba tabora imaju pravo da žale. Na Grbavici je viđena prava nogometna predstava, a pored igre, treba pohvaliti i atmosferu na tribinama koje su također nakon nekoliko godina izgledale onako kako dolikuje gradskom derbiju.
Sve u svemu, svi akteri su poslali snažnu poruku da Premijer liga i domaći nogomet zaslužuju puno više pažnje, a uz već pomenuto razvijanje infrastrukture i pružanja pravih uslova za igru kvalitet će sigurno iz godine u godinu biti sve bolji.
Ekipa Mladosti najveći je gubitnik u Premijer ligi nakon prvih pet kola, a ekipa sada već bivšeg šefa stručnog štaba Nermina Šabića od Širokog Brijega poražena je pogotkom koji su primili u 93. minuti. Domaća publika zvižducima je ispratila trenera i igrače, zbog čega je Šabić podnio ostavku, a Široki Brijeg se pjevajući vratio u Hercegovinu i nakon prvih pet kola lideri su Premijer lige BiH.
Radnik i Čelik odigrali su također dobru utakmicu u Bijeljini, ali nije bilo pogodaka pa su Zeničani tako stigli do prvog osvojenog boda u gostima nakon što su na Bilinom Polju pobijedili Željezničar i Zrinjski.
Ekipa Slobode je identično kao i protiv Tuzla Cityja savladala ekipu Krupe, a heroj Tuzlaka opet je bio Vidović koji je u finišu meča postigao jedini pogodak za novu minimalnu pobjedu ekipe s Tušnja. Trener Zlatan Nalić tako je upisao drugu uzastopnu pobjedu na klupi i na najbolji način predstavio se bh. javnosti s obzirom na to da je u prošlosti trenersku karijeru gradio i inozemstvu
Odličan meč odigrale su i ekipe GOŠK-a i Tuzla Cityja, gledaoci su u Gabeli vidjeli pet pogodaka, a na kraju je slavila domaća ekipa rezultatom 3:2. Ovo je za GOŠK također bila prva pobjeda u sezoni, dok su izabranici Slobodana Starčevića poraženi i drugi put uzastopno pa će protiv Željezničara u sljedećem kolu tražiti osvajanje barem jednog boda i izalazak iz male krize.
Meč između jedinog bh. predstavnika u Evropi Zrinjskog i Zvijezde 09 nije odigran prema planiranom rasporedu zbog obaveza Plemića u Evropskoj ligi, a oni će u četvrtak na Pecari igrati uzvratni meč 3. pretkola protiv bugarskog Ludogoretsa. Prvi meč završen je pobjedom Bugara s minimalnih 1:0