Vijesti
Sport
Hrvatska nogometna liga: VAR tehnologija od 2019. godine
24.12.2018. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Hrvatska nogometna liga: VAR tehnologija od 2019. godine
Od sljedeće sezone u hrvatskom nogometu ćemo imati VAR tehnologiju, a vrlo vjerovatno će na nekim utakmicama to i ove sezone biti slučaj.

U Zagrebu će se 17. januara održati sastanak na koji stižu delegacije FIFA-e i IFABA-e, tijela zaduženog za određivanje pravila nogometa.

Tu će Hrvatski nogometni savez (HNS) dobiti odobrenje za pokretanje procedure uvođenja VAR-a čiji su troškovi od milion do milion i po dolara. HNS je aplicirao za program "FIFA Forward", koji može pokriti i 80 posto troškova. Ostatak će namiriti HNS.

Savez finansira sve, klubovi moraju jedino omogućiti prostoriju za tu svrhu. Pri čemu moraju paziti i na sigurnost. Konkretno, u nekim se državama znalo dogoditi da su huligani napali VAR sudije, čija je prostorija bila kod navijačke tribine.

Svaki stadion morat će imati posebnu licencu za VAR od FIFA-e i svi klubovi moraju dati saglasnost da se uvođenje VAR-a uvede u pravila takmičenja.

VAR će se primjenjivati na svim utakmicama, a ove sezone mogao bi biti testiran u finalu Kupa ili nekom ligaškom susretu.