Vijesti
Sport
Benfika srušila snove Dinama u produžecima i plasirala se četvrtfinale Evropske lige
15.03.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
Benfika srušila snove Dinama u produžecima i plasirala se četvrtfinale Evropske lige
Zagrebački klub meč završio s igračem manje
Dinamo Zagreb poražen je u u Lisabonu od Benfike nakon produžetaka rezultatom 3:0 u revanš meču osmine finala Evropske lige, te je tako portugalski tim prošao u četvrtfinale ovog takmičenja.

Prvi na utakmici zaprijetio je Dinamo u 8. minuti. Kadzior je ubacio iz slobodnjaka, golman Benfike odbio na nogu Emiru Dilaveru koji se loše snašao. Nakon toga, Benfika je imala nešto veći posjed lopte, ali se Dinamo dobro i organizirano branio i čekao priliku iz kontranapada preko krila. U 18. minuti Ljubomir Fejsa probao je proigrati Rafu Silvu, izgledalo je to opasno, ali napadač Benfike nije mogao do lopte. U 21. minuti Mislav Oršić je prošao po lijevoj strani, ubacio u peterac, a do lopte je pokušao doći Bruno Petković, kojeg je Gabriel sušio s leđa, ali se sudija nije oglasio.

Minutu kasnije Živković je nakon dobrog prodora šutirao s 25 metara visoko iznad gola. Nakon toga Benfika je pojačala tempo, ali je zagrebački klub bio na visini zadatka. U 31. minuti nakon velikog nesporazuma Petkovića i Rrahmanija, Dilaver je sjajno zaustavio opasan napad domaćih. Najbolju priliku u prvom poluvremenu imala je Benfika u 38. minuti meča. Veliku pogrešku napravio Amer Gojak, uvalio je u nevolju Damiana Kadziora kojem su igrači Benfike oduzeli loptu, potom se Pici (Pizzi) sjurio u kazneni prostor Dinama, šutirao po zemlji, ali mu je Livaković sjajno odbranio. U 43. minuti ponovo je Livaković spašavao Dinamo. Rafa je šutirao s ruba kaznenog prostora, ali je golman zagrebačkog kluba fenomenalno reagirao i odbio loptu, te su tako mreže na poluvremenu mirovale.

Dinamo je djelovao dosta sigurnije i hrabrije na startu drugog poluvremena. U 50. minuti Dani Olmo je silovito šutirao u donji lijevi ugao gola Benfike, ali mu je golman portugalskog tima odbranio udarac. Tri minute kasnije Benfika je uzvratila, kada je Grimaldo pucao s ruba kaznenog prostora, ali je njegov šut bio preslab da bi matirao Livakovića. U 57. minuti Džonas (Jonas) je probao ubaciti, ali je pogodio samo vanjski dio mreže gola Dinama. Odmah nakon toga "Modri" su izveli brzu kontru. Oršić je ostavio za Gojaka koji je veoma slabo šutirao s 20 metara i promjene rezultata nije bilo.

Benfika je u vodstvo došla u 71. minuti Džonas je majstorskim udarcem s ruba kaznenog prostora poslao loptu u malu mrežicu gola Dinama za 1:0. Četiri minute kasnije nakon kontre Benfike, Rafa Silva je ušao u peterac Dinama, a loptu u zadnji trenutak očistio je Rrahmani. U 77. minuti novu priliku za domaći tim imao je Feliks (Felix) kada je silovito šutirao s 25 metara silovito, ali mu je Livaković vrhunski odbranio. Odmah nakon toga šutirao je i Džonas, ali ponovo se istakao Livaković. Kako do kraja regularnih 90 minuta nije bilo promjene rezultata, meč je otišao u produžetke.

Već na startu prvog produžetka Dinamo je imao priliku kada je Šitum gurnuo loptu do Gavranovića izbacivši dvojicu suparnika, napadač Dinama je šutirao, a domaći golman izbio u korner. Benfika je udvostučila prednost u 94. minuti. Fereira je bombom s 25 metara matirao Livakovića za 2:0. U 104. minuti Dinamo je ostao s igračem manje pošto je Stojanović zaradio drugi žuti karton. Konačan rezultat i ovjeru plasmana portugalskog tima u četvrfinale postavio je Grimaldo spektakularanim golom.

Osim Benfike u četvrtfinale Evropske lige plasirali su se još i Arsenal, Ajntraht Frankfurt, Viljareal, Slavija Prag, a tamo su još i Čelsi, Napoli i Valensija.

Žrijeb parova četvrtfinala Evropske održat će se 15. marta u Nionu i bit će promijenjen u odnosu na prethodne godine.