Vijesti
Sport
"Zmajevi" prokockali dva gola prednosti: Spretni Grci odnijeli bod sa Bilinog polja
27.03.2019. 12:00
Izvor: Avaz.ba
"Zmajevi" prokockali dva gola prednosti: Spretni Grci odnijeli bod sa Bilinog polja
2. kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020.
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine remizirala je na stadionu Bilino polje u Zenici sa selekcijom Grčke odigravši 2:2 u okviru drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

"Zmajevi" su u meč ušli s dosta samopouzdanja. Lopta je bila u posjedu izabranika Roberta Prosinečkog, ali u 9. minuti Bilino polje je proključalo. Pjanić je izveo korner, sjajno je pronašao Višću, koji je iz drugog pokušaja postigao pogodak za vodstvo naše selekcije od 1:0. Odmah nakon pogotka, Bešić je napravio nekoliko maestralnih poteza, ali je šutirao pored gola.

U 15. minuti na semaforu je pisalo 2:0. Miralem Pjanić pokazao je zašto je jedan od najboljih izvođača slobodnjaka u svijetu. Mali princ majstorski je zatresao mrežu Grčke sa 30-ak metara. Vlahodimos se nije ni pomjerio. Nakon gola "Zmajevi" su nastavili s napadima. U 19. minuti Džeko je bio u prilici, ali nije dobro zahvatio loptu. Dvije minute kasnije Dijamant je bio blizu lopte, ali je odbrana Grčke otklanila opasnost. Grčka je zaprijetila tek u 22. minuti ali je šut Fortunisa iz odlične pozicije završio visoko preko gola.

Pet minuta kasnije Džeko je pokušao iskosa s lijeve strane, ali je lopta završila u rukama grčkog golmana. U 28. minuti Višća je ponovo zaprijetio iskosa, ali je lopta otišla pored gola. Grci su imali priliku u 33. minuti kada je Donis šutirao glavom, lopta je pogodila Zukanovića, ali je na kraju završila u rukama Šehića. Nakon toga tempo igre je opao, Grci su preuzeli inicijativu, ali su "Zmajevi" do poluvremena uspjeli sačuvati dva gola prednosti.

U nastavku su prvi zaprijetili "Zmajevi" kada je u 47. minuti Višća ubacio, ali nikoga nije bilo pred golom gostiju. Naša selekcija imala je ponovo inicijativu, ali su se Grci dobro branili. U 64. minuti Šunjić je startovao na Fortunisa, a Holanđanin Deni Makeli (Danny Makkelie) pokazao na penal. Siguran s bijele tačke bio je Fortunis za 2:1.

Minutu kasnije Miralem Pjanić je dobio direktan crveni karton zbog jednog oštrog starta. U 68. minuti Sead Kolašinac imao je veliku priliku, ali je pogodio samo spoljnji dio mreže. U 77. minuti Samaris je šutirao, ali je Šehić dobro intervenirao. Grčka je do boda došla u 85. minuti kada je rezervista Kolovos matirao Šehića za 2:2 i veliko razočarenje domaćih navijača.

U drugoj utakmici naše grupe Italija je opravdala ulogu favorita i u Parmi deklasirala Lihtenštajn 6:0. Mrežu Lihtenštajna načeo je u 17. minuti Stefano Sensi. Na 2:0 povisio je Marko Verati (Marco Verratti) u 32. minuti susreta.

Potom je na scenu stupio Fabio Kvaljarela (Fabio Quagliarella) koji je golovima iz penala u 35. i trećoj minuti sudijske nadoknade povisio na 4:0 i rezultat prvog poluvremena. Treba reći da je Lihtenštajn cijelo drugo poluvrijeme igrao s igračem manje pošto je u nadoknadi prvog dijela isključen Danijel Kaufman (Daniel Kaufmann). U 70. minuti na 5:0 povisio je Moize Kin (Moise Kean), a konačan rezultat postavio je Leonardo Pavoleti (Pavoletti) sedam minuta kasnije.