Vijesti
Sport
Prosinečki: Postoje dobre šanse da Pjanić igra protiv Italije
20.05.2019. 12:00
Izvor: avaz.ba
Prosinečki: Postoje dobre šanse da Pjanić igra protiv Italije
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Robert Prosinečki objavio je spisak igrača za susrete kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine protiv Finske (8. juni - Tampere) i Italije (11. juni - Torino). Na spisku su se našla 24 igrača, a popularni Žuti na konferencij za medije govorio je i o suspenziji bh. veznjaka Miralema Pjanića.
- Postoji šansa da Pjanić dobije samo jednu utakmicu suspenzije i da igra protiv Italije. Poslali smo žalbu na odluku za dva meča suspenzije i u srijedu ćemo znati konačnu odluku. Imam informacije da postoje dobre šanse da se suspenzija smanji na jedan meč i ako bude tako, onda će se i Pjanić naći na spisku - rekao je Prosinečki.
Također je kazao kako nema razloga žaliti za onim koga nema.
- Ne razmišljam trenutno o Pjaniću, jer nema plakanja. Otkako sam došao, preveliki sam optimist. Nećemo se prilagoditi, neka se Finci prilagođavaju nama. Nema mijenjanja sistema, već ćemo sa ovim igračima koji igraju pokušati doći do rezultata. Imat ćemo osam dana rada zajedno, možemo puno više odraditi za Finsku. Mislim da smo pokazali dosad da smo dobri, atmosfera je dobra - rekao je popularni Žuti.
Naglasio je problem vezan za kraj sezone.
- Najgori je šesti mjesec, svi smo na pauzi, na odmoru. Razmišlja se o putovanjima, ali nam je sreća što igramo sa Italijom jer svi misle baš na takvu utakmicu. Cimirot je odigrao dobro protiv Grčke, a jučer se povrijedio, tako da moramo i njega mijenjati. Moramo se spremiti za napore, a da li će još neko nedostajati, ostaje da vidimo. Svi su standardni, svi igraju i to nam je najvažnije. Tokom tih priprema želimo odraditi sve najbolje kako bi sa tri boda išli u Italiju - rekao je selektor "Zmajeva".
Potcrtao je značaj susreta protiv Finaca.
- Uvijek razmišljam pozitivno, Finska nam je trenutno najvažnija. Vrlo teška utakmica protiv skandinavskog tima koji igra tvrdo. Želimo pobjedu, a onda idemo u Italiju protiv favorita. Fudbalska nacija u kojoj 60 miliona ljudi prati fudbal. Ne vjerujem da ćemo podbaciti, očekujem baš da ćemo odigrati i najbolje tamo. Oni su favoriti jedino jer su Italija. Ne zbog neke igre, sve ide ka tome da Italija mora na Evropsko, pod navodnim znacima. Najvažnije je da protiv Finske bude dobro, a onda će nam biti puno lakše - istakao je Prosinečki.
Dotakao se i Italijana.
- Možda ne igraju kao nekad, ali Manićini (Mancini) će probati sve protiv nas da osvoji tri boda i zakorači na Euro. Isto razmišljamo sada kao i da smo dobili Grke. Sve je isto, želimo isključivo tri boda. Nogomet je zanimljiv, nikada ne bih rekao da će dobiti Liverpul Barcelonu 4:0. Bolji smo od Finske i ako to pokažemo, vraćamo se sa tri boda - optimista je Prosinečki.
Osvrnuo se na Emira Dilavera, nogometaša Dinama koji je izrazio želju da nastupi za BiH.
- Rekli smo da želimo Dilavera, Savez i ja želimo takvog igrača. To je zanimljiv fudbaler, ali je potrebno papire riješiti. Treba vidjeti da li će se odreći austrijskih državljanstva, pošto ne može imati dvojno - zaključio je selektor BiH.