Vijesti
Sport
Bolić o reprezentaciji BiH: Selektor stranac nam nije potreban za mečeve baraža
06.12.2019. 12:00
Izvor: Klix.ba
Bolić o reprezentaciji BiH: Selektor stranac nam nije potreban za mečeve baraža
Reprezentacija BiH nalazi se na raskrsnici budući da je bez selektora malo više od tri mjeseca prije jako bitnih utakmica baraža za odlazak na Evropsko prvenstvo, a o kompletnoj situaciji u našem "A" timu razgovarali smo s legendarnim napadačem Elvirom Bolićem.
Napadač koji je za bh. selekciju odigrao više od 50 utakmica smatra kako je sve što se dešavalo oko reprezentacije u proteklom periodu na kraju rezultiralo neuspjehom u kvalifikacijama.
"Naša sreća što smo preko Lige nacija došli u situaciju da imamo dodatnu šansu za odlazak na Evropsko prvenstvo, naročito sad nakon žrijeba koji nam je dodijelio mogućnost igranja dvije utakmice na domaćem terenu. Realno gledajući, stanje u reprezentaciji nam ne daje za pravo da budemo previše pesimistični. Ipak, igramo kući i protiv reprezentacija koje nisu evropske velesile. Možemo uz malo sreće i ako se neke stvari poklope pobijediti te dvije utakmice. Trebamo se tome okrenuti i razmišljati ko će biti selektor. Nadam se da ćemo tu naći dobro rješenje", počinje razgovor Bolić za portal Klix.ba.Nekadašnji igrač Fenerbahčea i Raya Vallecana ističe kako će novom selektoru bh. reprezentacije biti jako teško jer BiH neće igrati utakmice do baraža.
"Bez obzira ko došao, očekuje ga težak posao. Trebali bi biti u prednosti treneri koji su upućeni u stanje svih naših igrača, neko ko ih poznaje više, jer neće imati puno vremena. Jako bi teško bilo da sad dođe neki stranac, koji sigurno možda 70 posto naših igrača i ne zna. U ovom trenutku trebao bi prednost imati neko ko je upoznat s reprezentacijom te da je dobar motivator, odnosno neko ko bi mogao napraviti dobru atmosferu u ekipi i generalno u javnosti. Sigurno će do marta situacija biti drugačija. Zaboravit će se ove kvalifikacije i bit će euforija pred utakmice baraža. Nemamo ni vremena ni opcije za neko eksperimentisanje ili traženja nekog novog", pojašnjava Bolić, koji se potom dotakao i bivšeg selektora Roberta Prosinečkog.
"Smatram kako je pametnije bilo u trenutku kad je Prosinečko dao otkaz, da je tako i ostalo. Tada bi došao novi selektor koji bi u narednim utakmicama upoznao ekipu, a možda bi i s nekim pozitivnim šokom napravili i bolji rezultat. Ako ništa bio bi spremniji za predstojeće utakmice baraže. Ne mislim da je sada bilo pravo vrijeme za otkaz Prosinečkom, međutim, uvijek neko mora biti krivac. Treneri su to u 90 posto slučajeva, tako da sve ovo što se dešava nije neobično", rekao je Bolić.Za kraj razgovora Elvir je podvukao kako su sve reprezentacije koje se nalaze u baražu (Sjeverna Irska, Irska i Slovačka) podjednake kvalitete.
"Igraju dosta slično, s mnogo trke. Iako nisu atraktivne reprezentacije, jako je teško igrati protiv njih. Ne spadaju u sami vrh evropskog nogometa, ali nam neće biti lako. Velika prednost je što igramo kući, gledajući sve naše domaće utakmice iz kvalifikacija. To smo vidjeli i protiv Finske kada smo pokazali dva lica, u gostima i kod kuće. Bez obzira na njihov kvalitet, sve će biti u našim rukama. Ukoliko dobro odigramo i damo svoj maksimum, možemo pobijediti bilo koju od ovih reprezentacija", poručio je Bolić.