Vesti
Politika
Za Hram Svetog Save 1,39 miliona evra
11.07.2006. 16:30
Izvor: Danas
Završena prodaja doplatnih poštanskih maraka
Beograd - Od naplate poštanskih markica od osam dinara za Hram Svetog Save na Vračaru u periodu od 16. januara do 22. juna ove godine sakupljeno je 118,6 miliona dinara, ili oko 1,39 miliona evra, rečeno je Danasu u Ministarstvu finansija.
Obavezna kupovina poštanskih markica, ili kako su neki to nazvali "dobrovoljni harač", uvedena je Uredbom Vlade Srbije krajem decembra 2005, s rokom važenja od 11. januara 2006. do 8. jula ove godine. Propisano je da novac Sinodu Srpske pravoslavne crkve uplaćuje Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije, a do sada je uplaćeno 63 miliona dinara.
Ova odluka o uvođenju obaveznog plaćanja osam dinara na svaku pošiljku ili paket naišla je na žestoke reakcije u javnosti i na podeljena mišljenja o (zlo)upotrebi ovlašćenja Vlade, mogućoj zloupotrebi sredstava sakupljenih za Hram, ali i o narušavanju principa demokratskog društva zasnovanog na dobrovoljnosti. Od Uredbe su izuzete pošiljke novina i časopisa.
Ustavni sud Srbije razmatraće u četvrtak inicijativu jedne građanke za ocenu ustavnosti i zakonitosti Uredbe Vlade Srbije "o izdavanju doplatne poštanske marke ‘Izgradnja Spomen-hrama Svetog Save’". Mesečni tiraž markice bio je tri miliona komada, što znači da je odštampan 21 milion poštanskih markica. Prema toj računici predviđen prihod bio je 168 miliona dinara, ili 1,97 miliona evra.
Ustavni sud Srbije već je 13. aprila ove godine doneo rešenje o neprihvatanju inicijative za ocenu ustavnosti i zakonitosti pomenute uredbe. Obrazloženje za odbacivanje inicijative bilo je da je Vlada Srbije Ustavom Srbije ovlašćena da u izvršavanju zakona donosi uredbe i druge propise, kao i da je Vlada to uradila u okviru svojih zakonskih ovlašćenja i u skladu sa Zakonom o izdavanju doplatne poštanske marke.
Praksa u Ustavnom sudu je da se jednom presuđena stvar, na osnovu iste inicijative, po pravilu ne prihvata, pa je to najverovatnije i sudbina inicijative ove građanke.
Objašnjenje ministra vera Milana Radulovića o uvođenju doplatne marke od osam dinara za Hram svetog Save bilo je da Hram na Vračaru predstavlja simbol vremena, epohe, Beograda i Srbije i da je logično da svi njeni građani na simboličan način učestvuju u njegovom finansiranju, čak i ako su ateisiti ili druge vere.
- To nije samo hram SPC, nego hram i zdanje, arhitektonsko delo jedne države. Kad je tako, onda je prirodno da svi gradani jednog naraštaja učestvuju u finansiranju takvog zdanja zato što se ono podiže njima na ponos, to je ono po čemu će potomci prepoznavati ovaj naraštaj i epohu. Pretpostavljam da i ateisti ne poriču da je katedrala u Kelnu jedno veliko arhitektonsko delo i da priznaju crkveno graditeljstvo barem kao umetnost i kao kulturnu vrednost - rekao je svojedobno Radulović i dodao da je raspoložen da se slične akcije pokrenu i za druge verske objekte.
Uredbom Vlade bilo je propisano i da se sredstva za finansiranje završetka građevinsko-zanatskih i radova na uređenju enterijera koriste prema programu koji donosi korisnik sredstava, odnosno SPC, a na koji saglasnost daje vlada.
Protoneimar Hrama svetog Save Vojislav Milovanović objašnjava za Danas da je program korišćenja sredstava i izveštaj predat Vladi Srbije i da je Vlada dosad SPC prebacila 63 miliona dinara od sakupljenog novca na ime doplatne markice.
- Do kraja radova dosta teško je predvideti koliko novca je potrebno. U ovom slučaju, mi smo Vladi dali godišnji plan, pa u zavisnosti od toga koliko će sredstava obezbediti, toliko ćemo se i prostirali. Znam da je Uprava za trezor Ministarstva finansija Srbije Svetom arhijerejskom sinodu SPC prebacila 63 miliona dinara - rekao je Milovanović.
On ističe da predstoji jedna od najozbiljnijih aktivnosti na izgradnji Hrama, a to je izrada mozaika, za koji je urađen tek liturgijski program, odnosno još nije definisan autor ili grupa autora, dok se radovi na instalacijama privode kraju. Na pitanje Danasa da li će dosad sakupljena sredstva od prodaje poštanske markice biti dovoljna za privođenje radova kraju, Milovanović objašnjava da će ta sredstva biti "jako korisna", ali i da kupovina markice u pošti nije bila obavezna.
- Postojala je mogućnost izbora. Moglo je da se izabere da li se želi kupovina ili ne. Ko hoće ide u poštu na šalter i šalje pismo preko šaltera, dok onaj ko neće ubaci pismo u sanduče. Tradicija da vlada donosi odluku o uvođenju doplatne markice postoji od 1936. Narodna Skupština Srbije je svojevremeno proglasila Hram svetog Save za građevinu od državnog značaja, a Ministarstvo kulture je proglasilo za građevinu od nacionalnog-kulturnog značaja - rekao je Milovanović i dodao da je ovo peti put kako se od Drugog svetskog rata uvodi doplatna marka za Hram svetog Save.