Vesti
Politika
Slovenija i Hrvatska podržavaju put Srbije ka EU
01.04.2011. 20:00
Izvor: S Media
Slovenija i Hrvatska podržavaju put Srbije ka EU
Premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor istakli su danas u Smederevu snažnu podršku evropskom putu Srbije i svih ostalih zemalja u regionu, ističući da je evropska perspektiva najbolji garant stabilnosti regiona.
Predsednik Tadić i premijeri Kosor i Pahor usvojili su zajedničku izjavu kojom, potvrđujući dobre odnose tri dražve i naroda, žele da promovišu razvoj zajedničke ekonomske saradnje i zajednički nastup na trećim tržištima.
"Naše zemlje imaju zajednički cilj da se promoviše bliža saradnja između privrednih subjekata, udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku saradnju sa inostranstvom o mogućoj zajedničkoj zastupljenosti i aktivnostima na trećim tržištima, uzimajući u obzir zajednički interes i iskustva naših država", stoji u zajedničkoj izjavi, koja, kako je naglašeno, obezbeđuje politički okvir saradnje.
Tri zemlje planiraju da rade zajedno na pronalaženju mogućnosti za saradnju na trećim tržištima, pre svega, u oblasti građevinske, odbrambene, automobilske, drvne i prehrambene industrije, kao i u oblastima transporta i komunikacija.
"Naše zemlje planiraju da zajedno rade na identifikovanju mogućnosti za saradnju na određenim trećim tržištima, kao i privrednog sektora i konkretnih projekata od obostranog interesa", stoji u zajedničkoj izjavi.
Premijerka Hrvatske, koja bi u junu trebalo da završi pregovore sa EU i uskoro potom postane 28. član Unije rekla je na konferenciji za novinare posle trilateralnog sastanka u Smederevu da je Hrvatska uvek podržavala evropski put Srbije i da je to više puta jasno pokazala.
"Najkonkretniji dokaz te podrške je bila prošlogodisnja predaja prevoda aki kominitera Srbiji i drugim zemljama u regionu. To je projekat u koji smo uložili osam miliona evra, a taj čin je i potvrda da ćemo kada jednog dana postanemo član Unije moći da pružimo još jaču pomoć.
Prema rečima Kosorove, evropska perspektiva je najbolji garant stabilnosti regiona.
" U trasiranju tog puta nećemo se nikada umoriti", hrvatsko iskustvo po pitanju pridruživanju EU pokazalo je, istakla je Kosorova, " da se taj posao može obaviti i da se reforme isplate".
Pahor je, govoreći kao predsednik slovenačke vlade, ali i kao član evropskog Saveta, ali i ne u ime tog tela, istakao da će se založiti da Hrvatska u junu završi pregovore o članstvu, a da Srbija do kraja godine dobije status kandidata za članstvo.
Ističući da je učlanjenje u EU u prvom redu stvar ispunjavanja uslova, ali i politicko pirtanje, on je podsetio da je prošle godine i lično uputio pismo predsedniku Saveta EU Hermanu van Rompeju, u kojem se založio da se na agendu EU stavi budućnost regiona Jugoistočne Evrope.
- To sam učinio u ubeđenju da je to najvažnije nadahnuće za sprovođenje reformi u tim zemljama i preostalih otovrenih pitanja i danas isto smatram i moj je stav da približavanje zemalja zapadnog Balkana Eu nije važno samo za te zemlje već i za samu Uniju - rekao je Pahor.
Predsednik Srbije se zahvalio Kosorovoj i Pahoru na podršci po pitanju evropskih integracija i istakao da je završetak pregovora hrvatske od izuzetnog značaja ne samo za Zagreb, već i za region i ocenio da je to politička prekretnica.
- Ipak, to je jasan znak da je taj cilj moguće postići i zato izražavam podršku Hrvatskoj i hrvatskoj vladi na tom planu - rekao je Tadić.
On je ponovio da Srbija ima nameru da do kraja godine dobije status kandidata i datum za početak pregovora i da u neko dogledno vreme te pregovore i završi.
To zelimo i drugima u regionu", zaključioo je Tadić.