Vesti
Politika
Bombom na Ljubu
11.08.2006. 18:00
Izvor: Press
Srpskom folk-pevaču Ljubi Aličiću zaprećeno da će biti dignut u vazduh ako pokuša da održi koncert na stadionu "Grbavica" u Sarajevu
Majstor folk muzike Ljuba Aličić dobio je više pretnji smrću pred sinoćnji solistički koncert koji je održao na stadionu "Grbavica" u Sarajevu. Koncert čiji je celokupni prihod namenjen Fondu za stipendiranje romske dece umalo je otkazan zbog žestokih nacionalističkih pretnji koje su danima stizale na adrese organizatora ovog folk spektakla.
Najpre su plakate za koncert sa Ljubinim likom pocepali članovi Željine grupe navijača "TM87". Potom su odštampani i leci šovinističkog sadržaja i koji su izlepljeni po fasadi stadiona "Grbavica" i okolnim zgradama, a onda su se oglasili i anonimni "junaci", koji su rekli da će baciti bombu ukoliko Srbin zapeva na "Grbavici". I sami čelnici FK "Željezničar", prema pisanju medija, dobili su niz anonimnih pretnji s porukom da se Aličiću zabrani da peva na "Grbavici", a ništa bolje nije prošao ni voditelj najavljenog koncerta Dragan Marinković Maca, ugledni sarajevski glumac i TV lice.
Na internet adresi "Manijaka" (www.themaniacs.org), Željinih navijača, organizovano je i glasanje za ili protiv održavanja Ljubinog koncerta, u kojoj su protivnici ovog hepeninga izvojevali pobedu sa 53 odsto glasova. Potom je i na sajtu izdato saopštenje kojim je uz dosta ograda dozvoljen nastup Ljube Aličića.
- Neka Ljube, on je humanista, pevao je u Srebrenici, sve to stoji, ali stvar je u ovome: biće to veliki koncert na kojem će verovatno polovina publike doći iz manjeg entiteta, dakle isti oni koji su tu "Grbavicu" palili i rušili, isti oni koji su sa te "Grbavice" proterali, pobili i silovali bezbroj ljudi, i mi bi trebalo to ćutke da dozvolimo? Šta treba, sutra da nam Ceca peva na stadionu? E, taj film nećete gledati! - stoji u saopštenju navijača Željezničara.
Inače, generalni pokrovitelj Ljubinog koncerta jeste Helsinški komitet za ljudska prava u BiH, i njihovi zvaničnici izrazili su žaljenje zbog ovih huliganskih ispada.
- Incidente je izazvala grupica od desetak huligana koji su inače poznati po pravljenju nereda po Sarajevu, ali su sve pretnje odbačene zahvaljujući dobroj intervenciji sarajevske kantonalne policije - rekao je juče za Press pevač Avdo Huseinović, organizator Ljubinog koncerta, dodajući da nema nikakvih bojazni da se nešto nepredviđeno dogodi Aličiću i ostalim gostima iz Srbije.
Uprkos pretnjama militantne grupe navijača FK "Željezničar" da će sprečiti održavanje koncerta, pa čak i da će baciti bombu na srpskog pevača, izvođač hitova "Plačite sa mnom, jesenje kiše", "Ciganin sam, al' najlepši", "Crveno obuci" zapalio je sinoć raju na "Grbavici", a gošća na koncertu bila je mlada zvezda "Granda" Milica Todorović.

Ne plašim se, navijam za Želju i Zvezdu!

Zvezda večeri Ljuba Aličić nije se uplašio cepanja plakata i pretnji bombom:
- Iz veoma pouzdanih izvora saznao sam da su to su bili neki klinci koji su preterali u zezanju, ali sve je izglađeno. Čitavo Sarajevo je oblepljeno mojim bilbordima, a slično je i u Tuzli i Zenici. Nemam razloga da se plašim da bi nešto moglo da pođe kako ne treba. Jedino što trenutno pada kiša, ali ni to nije problem jer je stadion na "Grbavici" natkriven, tako da niko neće pokisnuti - objasnio je Ljuba pred koncert čitavu situaciju, i dodao: - Oni koji su me branili napisali su da sam dugogodišnji navijač Željezničara. To je tačno, ali posle Zvezde, naravno.