Vesti
Politika
Mirno na barikadama na severu Kosova i Metohije
11.11.2011. 12:00
Izvor: Blic
Mirno na barikadama na severu Kosova i Metohije
LEPOSAVIĆ- Na barikadama koje su postavljene na severu Kosova Srbi su dežurali i tokom prošle noći, a kretanje pripadnika Kfora nije zabeleženo.
Na magistralnom putu Leposavić - Raška blokirane su obe saobraćajne trake kod Jarinja, nakon što su vojnici Kfora u akciji koja je tamo izvedena pre dva dana preuzeli jednu barikadu i blokirali dva sporedna puta.
Administrativni prelaz Jarinje ostao je u blokadi, a saobraćaj se ne obavlja ni preko drugog zvaničnog prelaza na severu Kosova - Brnjaka, tako da se na sever Kosova iz pravca centralne Srbije i obrnuto dolazi alternativnim putevima.
Srbi su noćas bili i na ostalim barikadama koje su postavljene u Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu, Zupču, Jagnjenici…
Na glavnim putevima na severu pokrajine, osim kod Jarinja, otvorena je jedna
saobraćajna traka koju Kfor može da koristi i ukoliko želi ima potpunu slobodu kretanja.

Toner: Obe strane da se uzdrže od nasilja
VAŠINGTON - Portparol Stejt departmenta Mark Toner pozvao je obe strane na Kosovu i Metohiji da se uzdrže od nasilja i doprinesu rešavanju krize. Toner je, povodom ubistva Srbina u Kosovskoj Mitrovici, izjavio Tanjugu da SAD žele da dođe do prestanka nasilja.
"Misija Euleksa je prisutna na tom prostoru da bi doprinela očuvanju mira", kazao je portparol Stejt departmenta. Toner je dodao da SAD žele da se "obe strane povuku" i utiču na smirivanje situacije.