Vesti
Politika
Konsenzus: Vlada prolongirala usvajanje dokumenta o Kosovu
Deklaracija čeka opoziciju
12.11.2011. 14:00
Izvor: Press Online
Deklaracija čeka opoziciju
Vlada Srbije juče, iako se očekivalo, nije usvojila novu deklaraciju o Kosovu i Metohiji, jer, kako saznaje Press, vladajuća koalicija pokušava da obezbedi i podršku nekih opozicionih stranaka, pre svega SNS-a i Nove Srbije.
Taj dokument, kako saznajemo, za sada ne žele da podrže ni vladajući SPO, LSV i SVM. Vlada Srbije će na telefonskoj sednici vrlo brzo usvojiti deklaraciju kako bi Skupština o njoj mogla da raspravlja već u ponedeljak - navode naši izvori.
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović najavio je da će tekst ubrzo biti usaglašen i da će sednica parlamenta posvećena deklaraciji biti najverovatnije održana sledeće nedelje. Bogdanović je naveo da deklaracija ide u prilog Srbima na severu Kosova i Metohije, u prilog miru, dijalogu, i da zato ne vidi nikakav razlog da je neko ne prihvati. Dosta nam je strančarenja, moramo ozbiljno da priđemo rešavanju problema i nije dovoljno da samo Vlada radi taj posao, obaveza je i Skupštine Srbije da doprinese stabilnosti i miru na ovim prostorima - izjavio je ministar. Direktor vladine kancelarije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović demantuje da postoji neslaganje među članovima Vlade kada je u pitanju deklaracija, već se traži najbolji način da se pripremi dokument koji će u skupštini dobiti najširu moguću podršku. Naprednjaci, koji od 20. oktobra bojkotuju skupštinska zasedanja jer traže raspravu o Kosovu u parlamentu, danima ponavljaju da će o tome kako će glasati odlučiti tek kada vide konačan tekst deklaracije.
- Bez obzira na značaj pitanja, ova vlada ničim u svom mandatu nije zaslužila poverenje unapred i na neviđeno, pa ni po pitanju deklaracije o Kosovu i Metohiji - izjavila je Jorgovanka Tabaković iz SNS-a. Ostale opozicione partije DSS i SRS oštro se protive usvajanju deklaracije.