Vesti
Politika
Za tri nedelje odluka EU o Srbiji
14.11.2011. 12:00
Izvor: novosti
Za tri nedelje odluka EU o Srbiji
Tri nedelje neizvesnosti ostalo je do sledećeg sastanka Evropskog saveta, kada treba da se donese ključna odluka za Srbiju. Nemačka možda zatraži odlaganje
TRI nedelje neizvesnosti ostalo je do sledećeg sastanka Evropskog saveta, kada treba da se donese ključna odluka za Srbiju. U tom periodu iščekivaće se da li će lideri EU raspravljati o preporuci Evropske komisije i dati zeleno svetlo našoj zemlji za dobijanje statusa kandidata.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica o ovome će razgovarati već u utorak, kao i 5. decembra, u Briselu, oba puta na sastancima Saveta za opšte poslove u okviru priprema za održavanje sastanka Evropskog saveta. Odluka će se, izvesno, brusiti i u završnoj obradi 1. decembra, na zasedanju Saveta za spoljne poslove.

Srbija i njena kandidatura neće biti na dnevnom redu sastanka Saveta za spoljne poslove, ali će, posredno, biti u okviru ministarske agende već u utorak, kada se bude uopšteno raspravljalo o proširenju. Tako će u utorak glavna tema biti Hrvatska, s kojom se potpisuje sporazum o prijemu, ali će na marginama biti većanja o tome da li će se u decembru odlučivati o kandidaturi Srbije i početku pregovora sa Crnom Gorom.

Od onoga što šefovi diplomatija budu savetovali liderima svojih zemalja, zavisiće i odluka o (ne)pomeranju datuma za dobijanje statusa kandidata. Konačna odluka pašće 5. decembra, na sastanku šefova diplomatija sa Štefanom Fileom.

Kada je EK u oktobru donosila svoje pozitivno mišljenje, samit zakazan za 9. decembar viđen je kao trenutak za objavljivanje ove odluke. U međuvremenu, došlo je do novog naleta finansijske krize, i brige Brisela sada su gotovo stoprocentno usmerene u drugom pravcu. Neke zemlje, među kojima prednjači Nemačka, insistiraju na tome da se pitanje kandidature Srbije ostavi za kasnije, posle februara, do kada se očekuje da bude oformljen ojačani evropski fond finansijske stabilnosti. Ima, međutim, i onih zemalja koje lobiraju da Srbija već u decembru dobije status, pa se sada na tu temu vode užurbani pregovori.

EK ZA DIJALOG S PRIŠTINOM

Za to da se Srbiji u decembru dodeli status kandidata je i Evropska komisija. Peter Stano, portparol komesara za proširenje Štefana Filea, istakao je, za "Novosti", da su stavovi i argumenti za takvu poziciju već izneti u mišljenju. On poručuje da bi, zauzvrat, Srbija morala ponovo da se angažuje u dijalogu s Prištinom, kao i da primeni do sada postignute dogovore.