Vesti
Politika
Jahjaga odbacuje proširivanje Ahtisarijevog plana za sever
15.11.2011. 20:00
Izvor: Bilc
Jahjaga odbacuje proširivanje Ahtisarijevog plana za sever
Kosovska predsednica Atifeta Jahjaga primila je delegaciju članova Interparlamentarne unije iz Velike Britanije i prenela im da proširivanje Ahtisarijevog plana za sever Kosova nije prihvatljiva opcija jer bi potkopalo dostignuća na Kosovu i ne bi garantovalo integraciju, već bi dovelo do podele.
Jahjaga je navela da razlike u regionu Balkana treba rešavati kroz dijalog i uzajamno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta svake zemlje, napominjući da je "dijalog izmedu Kosova i Srbije jedini način da se odnosi normalizuju".
U saopštenju iz kabineta kosovske predsednice navedeno je da ona smatra da je nezavisnost Kosova stabilizovala region i da bi njegovo članstvo u partnerstvu za mir, a posebno ugovorni odnosi sa EU, pomogli ubrzanju i produbljivanju reformi na Kosovu.
Jahjaga je kazala da su se kosvske institucije, zajedno sa medunarodnim partnerima, obavezale da uspostave vladavinu prava u opštinama na severu Kosova, sa ciljem da se obezbedi paket ekonomske i pravne pomoći za građane koji tamo žive.