Vesti
Politika
Posle statusa datum izbora
20.11.2011. 14:00
Izvor: Večernje novosti
Posle statusa datum izbora
"Novosti" saznaju: Kada EU donese odluku o kandidaturi, vlast namerava da prizna nejedinstvo i odredi termin za glasanje. Do 9. decembra krhko. Kvorum će biti obezbeđen
VLAST planira da odredi datum za nove parlamentarne izbore čim prođe 9. decembar, nezavisno od odluke Evropskog saveta o kanidaturi Srbije, saznaju ”Novosti”. Dogovoreno je da se sve svađe, javni napadi i međusobne nesuglasice sklone pod tepih, bar do briselske presude. Posle toga, tvrde naši izvori, vladajuća ”vojska” okupiće se jedino da usvoji budžet, pa će onda da se raspusti i zauzme svoje partijske bunkere. Prema našim saznanjima, Skupština posle Nove godine biće u leru, pošto u koaliciji preteže stav da Vlada u jeku kampanje treba da predlaže samo nužne zakone. Praktično, započeće bitka za birače koja bi mogla da potraje sve do 6. maja, na dan kad većina u vlasti priželjkuje izbore. Ovakav scenario skiciran je u vrhu vlasti posle žestokog loma u Skupštini kada su četiri poslanika SPO napustila sednicu i pokazala da i oni mogu kao od šale da sruše Cvetkovićev kabinet. U taj paket uklapa se i prećutni dogovor da se do ”dana d” za evropski put Srbije zamrzne i sukob Vuka Draškovića i Srđana Srećkovića unutar SPO, tako da će se i o interpelaciji o ministru dijaspore raspravljati posle reči Brisela. Da su strasti privremeno utišane potvrdila nam je i predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović: Dobila sam uveravanja od šefova poslaničkih klubova da će kvoruma biti i da ćemo obezbediti većinu za izglasavanje zakona. Ali, ako dogovor ne bude ispoštovan, izbori su na vidiku. Zamenik premijera i lider SPS Ivica Dačić poziva partnere iz koalicije ZES da reše svoje probleme ili raspišu izbore. Neka svi iskreno kažu da li hoće da ostanu u Vladi i da završimo mandat do kraja. Ako nećemo, onda hajde da se izljubimo i svako na svoju stranu i želim im puno sreće u njihovim međusobnim ljubavima. Što se tiče nas, nemamo razloga da ostajemo u takvoj koaliciji, ako oni sami ne mogu da se dogovore - rekao je Dačić za ”Novosti”. U taboru demokrata samo su nam šturo rekli da većine ima, ali da neće javno komentarisati poslednje događaje unutar koalicije. Šef poslaničkog kluba URS Suzana Grubješić nada se da se ”veseli četvrtak” neće ponoviti i da će se sve stranke vladajuće koalicije ponašati odgovorno do kraja mandata. Potpredsednik SPO Aleksandar Jugović kaže nam da izlazak iz sale nije bio striktno vezan za glasanje o Kosovu i da se odnosio i na status SPO u vladajućoj koaliciji: Nećemo rušiti vladu, ali tražimo da se poštuje podrška koju joj pružamo. Nije nam namera da ugrozimo evrointegracije Srbije. Sve i da SPO održi reč, vlast može da naleti na mađarsku i Čankovu ”minu”. Svoju dalju podršku partnerima SVM i LSV uslovili su poštovanjem njihovih amandmana na rebalans, koji predviđa da se dug vojvođanskom Fondu za kapitalne investicije od osam milijardi dinara isplati do 1. decembra.
U LDP su nam ponovili da do kraja mandata neće podržavati Vladine zakone, a naprednjaci je prozivaju da podnese ostavku iz moralnih razloga. Jedini faktor koji ih homogenizuje je strah od odgovornosti za učinjenu štetu. Neverovatno je da predsednik jedne od vladajućih partija optužuje ministra u Vladi u kojoj i on ima ministra da hoće da ga ubije i da ta vlada i dalje postoji - ironično zaključuje Aleksandar Vučić, zamenik predsednika SNS.