Vesti
Politika
Od uspeha pregovora zavisi kandidatura
21.11.2011. 12:00
Izvor: Blic
Od uspeha pregovora zavisi kandidatura
Održavanje i uspeh današnje runde pregovora između Beograda i Prištine uslov je da Srbija 9. decembra dobije status kandidata za članstvo u EU, a šef beogradskog pregovaračkog tima Borislav Stefanović za “Blic” kaže da je kroz dosadašnje razgovore sa posrednikom Robertom Kuperom stekao utisak da postoji prostor za približavanje stavova dve strane.
- Učinićemo sve da do približavanja dođe i da već danas nađemo rešenje. Ako do toga i ne dođe, siguran sam da ćemo novu priliku imati brzo - ističe Stefanović.
Na pitanje da li ipak postoji mogućnost da dođe do još jednog debakla u pregovorima, on kaže da nijedna runda do sada nije bila debakl i da se pojedine runde nisu održale zato što je procenjeno da je tako bolje.
- Do tih situacija je dolazilo uglavnom onda kada je Priština odbijala da prihvati bilo šta što naša strana predloži i da popusti u pokušaju da utvrdi nezavisnost Kosova, na šta mi, naravno, ne možemo pristati.
Stefanović i Edita Tahiri razgovaraće danas o diplomama, predstavljanju Kosova na regionalnim inicijativama i administrativnim prelazima.
- Kada je reč o univerzitetskim diplomama, za nas je neprihvatljivo bilo šta što ističe takozvanu državnost Kosova. Što se tiče regionalnih inicijativa, takođe. Moramo obezbediti asimetrično predstavljanje Prištine u skladu s Rezolucijom 1244 - naveo je Stefanović, ne želeći pritom konkretnije da govori o tome šta će srpska strana ponuditi.
On ističe da će u Brisel definitivno otputovati, da je Vlada po pitanju dijaloga jedinstvena, da je sve sporazume usvojila i da treba na adekvatan način te sporazume da sprovede.
- Proces je počeo i nadam se da će brzo biti nastavljen. Sve ostalo su, čini mi se, pogrešne procene nekih ljudi, izvan ove vlade, a možda i nekih u vladi. Mislim da jako greše i da sami rezultati vlade i rad pokazuju da toga o čemu pričaju nema. Ja u Brisel idem s potpuno jasnim stavom Vlade, smernicama za delovanje i instrukcijama - kaže Stefanović.