Vesti
Politika
Dačić: Možemo i bez EU!
21.11.2011. 20:00
Izvor: S Media
Dačić: Možemo i bez EU!
Ako Srbija treba da se odrekne Kosova da bi dobila članstvo u EU, onda to ne treba prihvatiti, jer postoje nacionalni i državni interesi, a Srbija može da opstane bez EU, kaže Ivica Dačić.
Zamenik premijera i ministar policije Ivica Dačić izjavio je danas u Trebinju da Srbija ne treba da prihvati uslove kojima se traži se odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Evropskoj uniji.
Dačić je naveo da mnoge zemlje EU postavljaju uslove da Srbija prizna nezavisnost Kosova, ali da to ne treba nikada učiniti, te da su takvi uslovi koji se nameću jednoj zemlji "neprincipijelni i licemerni", preneli su mediji Republike Srpske.

"Dosta je života u mitovima"
"Ako je cena da se Srbija odrekne Kosova da bi dobila članstvo u Uniji, onda to ne treba nikada prihvatiti, jer postoje nacionalni i državni interesi, a Srbija može da opstane bez EU", rekao je Dačić i istakao da Srbija ne može da zatvara oči pred napadom na srpski narod.
Prema rečima Dačića, "Srbija ne treba da živi u svojim mitovima i o pitanju Kosova, već treba da imamo racionalan pristup koji će zaštititi naš narod koji tamo živi".
"Ne možemo da očekujemo da će naš nacionalni interes biti zadovoljen time što će celo Kosovo biti deo Srbije", rekao je Dačić, napominjući da to nije realno, jer je istorija dovela do toga da na Kosovu sada živi mali broj Srba.

"Ako Vlada Srbije ćuti, narod neće"
On je poručio da napad na Srbe na Kosovu i Metohiji predstavlja napad na Srbiju i da ona mora da odgovori, jer "ako neće Vlada, hoće narod".
Prema njegovim rečima, samo dogovorom i mirnim putem može da bude rešeno ono što je vekovima bio problem između Srba i Albanaca.
"Interes Srbije je da vlada mir, da se nikada više ne gine u ratu i da ne nanosimo zlo jedni drugima na Balkanu", poručio je Dačić.