Vesti
Politika
Različita očekivanja od 9. decembra
23.11.2011. 20:00
Izvor: RTS
Različita očekivanja od 9. decembra
Pariz će podržati kandidaturu Srbije, ako bude konkretnog napredaka u dijalogu sa Prištinom. Izvestilac Jelko Kacin, međutim, ističe da zbog nesprovođenja sporazuma, kandidatura nije sigurna. Danska ne očekuje pregovore o pridruživanju pre juna.
Uoči 9. decembra, kada Evropski savet treba da odluči o dodeli statusa kandidata Srbiji, od zvaničnika Unije i zemalja članica čuju se različite izjave o poziciji Srbije.
Portparolka vlade u Parizu Valeri Pekres rekla je da će Francuska na tom sastanku podržati zahtev Srbije pod uslovom da bude konkretnog napretka u dijalogu sa Prištinom.
Kad je reč o Kosovu, dodala je ministarka, Francuska je za "načelni dogovor o početku dijaloga o vizama koji vodi ka procesu liberalizacije".
Poslanik u Evropskom parlamentu i izvestilac za Srbiju Jelko Kacin rekao je da zbog nesprovođenja sporazuma sa Prištinom nije sigurno da će Srbija 9. decembra dobiti status kandidata za prijem u EU.
"Srbija do danas nije poslala jasnu i razumljivu poruku iz koje bi se videlo da je odlučila da sprovodi dogovore sa Prištinom, što je od bitnog značaja za napredak prema cilju sticanja statusa kandidata", rekao je Kacin tokom susreta sa zamenikom predsednika Vlade Kosova Slobodanom Petrovićem u Briselu.
Petrović, predsednik Samostalne liberalne partije, rekao je da većina građana Kosova želi da se vrati normalnom životu i napusti barikade "na kojima su morali da budu zbog radne obaveze".
Ambasador Danske u EU Jepe Tranholm Mikelsen rekao je da Danska ne očekuje da tokom njenog predsedavanja budu pokrenuti pregovori Srbije o pridruživanju Evropskoj uniji.
Mikelsen je to izjavio novinarima na predstavljanju prioriteta Danske, koja će tokom prvih šest meseci 2012. godine predsedavati Evropskom savetu.
Upitan zašto tokom prezentacije nije pomenuo Srbiju, Mikelsen je rekao da ne očekuje da će Srbija tokom tog perioda početi pregovore o asocijaciji i pridruživanju sa EU.
Evropska komisija je 12. oktobra dala preporuku za dodelu statusa kandidata Srbiji, a 9. decembra na Evropskom savetu o tome će biti doneta i zvanična odluka, pri čemu mora postojati konsenzus svih 27 članica EU.