Vesti
Politika
Dačić sa Fileom
24.11.2011. 20:00
Izvor: RTS
Dačić sa Fileom
Srbija se može nadati povoljnim vestima u vezi sa statusom kandidata, jer postoji obostrano uverenje da Beograd želi da nastavi dijalog sa Prištinom, rekao ministar Ivica Dačić u Briselu. Komesar za proširenje EU Štefan File očekuje aktivan dijalog sa praktičnim rešenjima u korist običnih građana.
Zamenik premijera Ivica Dačić izjavio je u Briselu, posle sastanka sa komesarom za proširenje EU Štefanom Fileom, da se Srbija može nadati povoljnim vestima u vezi sa statusom kandidata, jer postoji obostrano uverenje da Beograd želi da nastavi dijalog sa Prištinom.
File je rekao da očekuje da će se dijalog Beograda i Prištine nadalje odvijati aktivno i da će voditi opipljivim rezultatima i praktičnim rešenjima u korist običnih građana.
File je saopštio da je na sastanku sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Ivicom Dačićem u Briselu odao priznanje srpskom rukovodstvu za privrženost evropskim integracijama i da je "ohrabrio poslednje, pozitivne pomake u dijalogu Beograda i Prištine".
Prema njegovim recima, "Evropska unija očekuje da će se dijalog nadalje aktivno odvijati i voditi ka opipljivim rezultatima kroz iznalaženje praktičnih rešenja u korist naroda".
File je, takođe "primio k znanju skorašnje korake u sprovođenju do sada postignutih sporazuma" u dijalogu i izrazio očekivanje da će "ubrzo uslediti drugi koraci koji će, što je moguće pre, omogućiti efikasnu implementaciju svih dogovora".
Kako je ukazao, "ti koraci su od ključnog značaja da bi preporuka Evropske komisije za sticanje kandidatskog statusa Srbije bila pozitivno primljena u zemljama članicama Unije", pre no što odluka o kandidaturi bude doneta u decembru.
Dačić je rekao da se Srbija u narednim danima, "koji će svakako biti odlučujući za konačni stav Saveta ministara EU", ukoliko se zadrži trend aktivnog dijaloga, može nadati dobrim vestima.
U svakom slučaju, procena je Dačića da postoji pozitivno mišljenje i raspoloženje u Evropskoj komisiji i među prijateljima Srbije u EU koji se zalažu za priključenje.
Prema njegovoj oceni, na Srbiji je odgovornost da se nastavi proces integracija i da se primena dogovora odvija na način koji neće ostaviti mesta sumnji da li je indirektno priznala nezavisnost Kosova i Metohije.
"Naravno, već sam rekao i Kuperu (posredniku EU za dijalog) i Fileu da je dug put od načelnog dogovora do implementacije, jer u procesu implementacije pokušavaju da se nametnu neka rešenja u operativnom smislu koja se mogu različito tumačiti, da li su dogovorena ili nisu", dodao je Dačić.
Prema njegovim rečima, Srbija mora da kaže šta može a šta ne može da se uradi, odnosno šta nije u skladu sa državnim i nacionalnim interesima, Ustavom i zakonima.
File je pohvalio skorašnji napredak u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i zatražio da srpske vlasti "udvostruče napore u tom pravcu".