Vesti
Politika
Naprednjaci vraćeni sa granice
26.11.2011. 14:00
Izvor: rts
Naprednjaci vraćeni sa granice
Delegacije SNS-a i Koalicije udruženja izbeglica, koje su se uputile u Vukovar na tribinu srpskih stranaka, vraćene sa hrvatske granice. Funkcioner SNS-a Zorana Mihajlović kaže da delegacijama nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku uz obrazloženje "da predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost".
Hrvatske vlasti vratile su sa graničnog prelaza Tovarnik delegacije Srpske napredne stranke i Koalicije udruženja izbeglica koje su se zaputile u Vukovar na tribinu srpskih stranaka, tvrde predstavnici naprednjaka i Koalicije udruženja izbeglica.

Funkcioner naprednjaka Zorana Mihajlović je u izjavi agenciji Beta rekla da delegaciji Srpske napredne stranke nije dozvoljen ulazak u Hrvatsku uz obrazloženje da oni predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost.

"Pozvani smo kao gosti na tribinu. Tu nije bilo ničeg tajnog i svi su obavešteni. Delegacija sa mnom u kojoj su bili i Marko Đurić i Jadranka Joksimović je imala 18 članova. Čekali smo dva sata na graničnom prelazu i potom su nam zabranili ulaz", rekla je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da Srpska napredna stranka poštuje integritet Hrvatske.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta rekao je da su hrvatske vlasti na Tovarniku zabranile ulaz u zemlju delegaciji tog udruženja koja je krenula na tribinu.

"Dobio sam potvrdu da mi se odbija ulazak u Hrvatsku sa obrazloženjem da predstavljam opasnost za javni poredak i nacionalnu sigurnost", rekao je Linta.

Linta je ukazao da "poseban skandal" predstavlja činjenica da je on hrvatski državljanin.

"Postavljam pitanje Vladi Hrvatske kako je moguće da se hrvatskom državljaninu zabranjuje ulazak u Hrvatsku", rekao je Linta.

SNS: Najprljavija izborna kampanja

Prethodno, Srpska napredna stranka pozvala je vlast da raspiše izbore što pre, da prestane da vodi "najprljaviju izbornu kampanju, a da u javnosti govori kako nema izbora i kampanje, jer se oni, tobože, bave nečim važnim za državu".

"Svaki dan manje sa njima na vlasti je čisti ćar za Srbiju", rekao je zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare.

"Bolje je da te izbore raspišu odmah i da se ne kriju iza bilo kakvih datuma u kojima će se možda desiti nešto važno ili manje važno", rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Komentarišući izjave predstavnika Koordinacije veteranskih udruženja u Vukovaru koji su se usprotivili dolasku delegacije SNS-a, "jer je ostala verna ideji o granici Virovitica–Karlovac–Karlobag", kako su preneli domaći mediji, Vučić je rekao da politiku SNS-a neće voditi "koalicija hrvatskih branilaca i režima u Beogradu", već organi stranke.

Naprednjaci nikada neće reći da "Oluja" nije bila najveći zločin, niti će se "ulizivati" onima koji su proterali sa ognjišta 400.000 naših ljudi, rekao je Vučić.

"Mi ćemo ići kad hoćemo, gde hoćemo, bilo gde na teritoriji Evrope i sveta, tako i u Vukovar i u Knin i u svako drugo mesto na svetu i niko nam to zabranjivati neće", istakao je zamenik oredsednika SNS.

Vučuć je komentarisao hapšenja u Kolubari i rekao da je izgleda "važno da se pohapse samo svi kadrovi Demokratske stranke Srbije".