Vesti
Politika
Jeremić danas sa Hejgom
28.11.2011. 12:00
Izvor: Blic
Jeremić danas sa Hejgom
LONDON - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić sastaće se danas s britanskim kolegom Vilijamom Hejgom i tim susretom završiti višednevnu posetu Britaniji.
Jeremić je posetu počeo predavanjem u petak na londonskom Rojal holovej univerzitetu na temu Balkana u vreme strateškog prilagođavanja, a juče je sa predsednikom Olimpijskog komiteta Vladom Divcem otvorio Srpsku kuću u Londonu koja će služiti za promociju Srbije tokom Olimpijade 2012. godine.
U poseti Londonu nedavno je boravio predsednik Srbije Boris Tadić, koji se sastao s britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i sa njim razgovarao o prespektivama daljih evrointegracija Srbije, a u delegaciji predsednika bio je i Jeremić.
Predsednik Srbije je posle susreta sa Kameronom izrazio uverenje da će zvanični London 9. decembra podržati kandidaturu Srbije za članstvo u EU, a dvojica lidera su se saglasili u očekivanju da je do tada moguće obnoviti dijalog Beograda i Prištine, što se ubrzo i dogodilo, kao i da će se pronaći rešenje za administrativne prelaze na severu Kosova.
Britanija je ratifikovala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Srbije i EU, a jedna je od članica Unije koja podržava proces evrointegracija Srbije i drugih država zapadnog Balkana i protivi se stanovištu nekih zemalja EU da proces proširenja treba na neko vreme zaustaviti po prijemu Hrvatske.