Vesti
Politika
Izbori 6. maja?
28.11.2011. 20:00
Izvor: B92
Izbori 6. maja?
Beograd -- Šef izbronog štaba DS-a Marko Đurišić kaže da je najverovatniji datum održavanja izbora 6. maj. Aleksandar Vučić: Izbori će biti kada o tome odluči DS.
Vučić kaže da je što se izbora tiče za SNS dobar "svaki dan kojim bi građani mogli da uštede i da više nemaju ovakvu vladu i ovakvu gradsku vlast".
Upitan da li bi izbori možda mogli biti i ranije raspisani, odmah nakon 9. decembra i odluke EU o kandidaturi Srbije, Vučić ponavlja da to zavisi od odluke DS-a koji namerno odugovlači sa izborima kako bi smanjila prednost koju ima SNS.
Marko Đurišić, koji je i predsednik Izvršnog odbora DS, kaže da će Vlada Srbije postojati sve dok bude većine da se izglasavaju važni zakoni, a kada te većine ne bude, ići će se na izbore. Na konstataciju da Vlada već sada kuburi s kvorumom, Đurišić je podsetio da je Vlada i na samom početku imala vrlo tanku skupštinsku većinu.
"Vlada je imala većinu. Dok bude bilo većine, funkcionisaće, a kad nje ne bude imaćemo izbore", kazao je on, gostujući u emisiji B92 "Hoću da znam".
Na pitanje da li će se iskristalisati datum održavanja sledećih izbora posle 9. decembra, kada će biti jasno da li će Srbija dobiti status kandidata za člana EU, Đurišić kaže da taj datum već sada nije nikakva misterija, odnosno da jasno proizlazi iz zakona, zbog čega su sve ostale licitacije o datumu neosnovane.
"Izbori moraju da se završe 30 dana pre kraja mandata prethodnog saziva, a mandat ovog saziva je počeo 12. juna. Onda je rok za raspisivanje od 45 do 60 dana, znači izbori moraju da se raspišu od 12. marta do 27. marta, a da se održe između 26. aprila i 20 maja. Kada gledate kalendar, onda ćete videti da su nedelje, kada se obično organizuju izbori u Srbiji, 29. april ili 6. maj. Za 29. april ne mislim da je dobar datum, jer se nadovezuje na prvomajske praznike, znači 6. maj je onaj termin kada bi trebalo da se održe redovni izbori", objasnio je on.
Govoreći o koaliciji DS sa SNS-om, predsednik Izvršnog odbora DS je rekao da lično nikada neće glasati za kolaiciju njegove stranke s naprednjacima.
"SNS čine ljudi koji su do pre tri godine podržavali lik i delo Vojislava Šešelja, koji su se otvoreno do pre tri godine borili protiv svih vrednosti za koje se zalagala DS, hteli su da hapse Đelića, ruše B92 i onda su skinuli bedž i rekli - Mi sad vodimo drugu politiku", kazao je on u emisiji B92 "Hoću da znam".
"Oni se trude, imaju savetnike koji im govore kako da vode tu novu politiku. Suštinski, problem koji DS ima je da im ne veruje. Mislim da su oni najbolji učenici Vojislava Šešelja, a njegov kredo je bio ’kad lažeš, laži mnogo’. Mislim da se to vidi u njihovim izjavama o stotinu milijardi dolara, evra, koje će dovesti u Srbiju, pa posle kažu ne odmah nego za 10 godina", kazao je Đurišić i dodao da nikada neće glasati za koaliciju sa SNS-om.
"Nikad neću glasati za koaliciju sa SNS-om, nisam glasao ni za koaliciju sa DSS-om, i tu sam bio u manjini. Ne vidim za sada mogućnost da se izglasa koalicija sa SNS-om. Što se mene tiče to je nemoguće i ja u tome neću učestvovati", kazao je on.