Vesti
Politika
Povređeno 50 Srba u sukobima sa Kforom
29.11.2011. 12:00
Izvor: Blic
Povređeno 50 Srba u sukobima sa Kforom
U akciji Kfora na uklanjanju barikade u Jagnjenici na severu Kosova povređeno je 50 Srba. Kako je saopštio Kfor, povređeno je i 25 pripadnika međunarodnih snaga.
"Dva vojnika su ranjena iz vatrenog oružja, dok su preostali povređeni u sukobima koji su vođeni tokom jučerašnjeg dana", sa je Kfor.
Tokom čitavog dana bilo je sukoba. Do zuba naoružani vojnici na svaki pokret građana ispaljivali su suzavac, biber sprej, gumene metke, šok bombe i vodene topova a građani su uzvraćali kamenjem.
Postavljena bodljikava žica između vojnika i građana.
Veliki broj građana iz Ibarskog Kolašina i sa čitavog severa Kosova provelo je i prošlu noć u mestu Jagnjenica gde je juče došlo do sukoba vojnika Kfora i Srba sa severa pokrajine.
Bilo je mirno, a spas od hladnoće građani su u automobilima parkiranim duž puta kao i pored vatre koju su ložili.
Vojnici su u živom zidu i pod punom ratnom opremom stajali na mestu gde su juče u jutarnjim satima nasilno uklonili barikadu koju su Srbi četiri meseca držali prema selu Čabra gde žive Albanci.
Predsednik opštine Zubin Potok tražio od Kfora da se povuče
U više navrata predsednik Opštine Zubin Potok Slaviša Ristić razgovarao je sa predstavnicima Kfora i od njih tražio da se povuku na početne pozicije i da oslobode jedinu saobraćajnicu koju Srbi od 1999. godine koriste za saobraćaj između Zvečana i Zubinog Potoka.
Iz Kfora su imali drugi zahtev, da se građani povuku a oni da postave stalni kontrolni punkt na mestu gde je bila barikada. Dogovor nije postignut i obe strana su ostale na svojim pozicijama.
Srbi tvrde da Kfor ima slobodu kretanja i da je akcija imala za cilj izazivanje nemira za šta bi bili okrivljeni Srbi. Iz Kfora upozoravaju da neće da se pomere sa puta, da nemaju punu slobodu kretanja i da će to obezbediti svim raspoloživim sredstvima.

Misija UN: Sve strane da se uzdrže od nasilja
Misija Ujedinjenih nacija na Kosovu i Metohiji (UNMIK) poziva sve strane da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi vodile ka nasilju i ugrožavanju stabilnosti na severu Kosova, izjavila je večeras Tanjug portparolka UN Eri Kaneko.
Ona je rekla da Misija UN osuđuje upotrebu vatrenog oružja protiv Kfora i da to ne može biti prihvatljivo pod bilo kojim okolnostima.
UN su pozvale sve strane da se angažuju i podrže slobodno i nesmetano kretanje pripadnika medjunarodnih snaga, kao i ljudi i robe na severu Kosova.
- UNMIK će nastaviti da prati situaciju i u kontaktu je sa svim stranama da bi se izbegli budući sukobi - zaključila je Kaneko.