Vesti
Politika
Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
29.11.2011. 20:00
Izvor: S Media
Počela sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu
Počela Sednica SB UN na kojoj će biti razmotren novi izveštaj o situaciji na Kosovu generalnog sekretara Ban Ki Muna. U izveštaju Ban Ki Mun ocenjuje da su dogadjaji u vezi sa administrativnim prelazima doprineli pogoršanju bezbednosne situacije na severu Kosova.
Sednica Saveta bezbednosti UN na kojoj će biti razmotren novi izveštaj o situaciji na Kosovu generalnog sekretara Ban Ki Muna počela je oko 17 časova u sedišti svetske organizacije u Njujorku.
Na sednici učestvuje ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, kao i šef UNMIK-a Farid Zarif i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.
U redovnom izveštaju za period od 16. jula do 15. oktobra, Ban Ki Mun ocenjuje da su dogadjaji vezani za administrativne prelaze "značajno doprineli pogoršanju bezbednosne situacije na severu Kosova, polarizaciji stavova i širenju jaza izmedju zajednica na severu Kosova i institucija u Prištini".
"Nadam se da će članice Saveta bezbednosti uputiti jasnu poruku Prištini i Beogradu da odgovorno pristupe smirivanju tenzija i sprečavanju novog nasilja na severu Kosova", zaključio je Ban Ki Mun u izveštaju.