Vesti
Politika
Medvedev: Ne možemo da damo rusko državljanstvo Srbima sa Kosova
01.12.2011. 20:00
Izvor: RTS
Medvedev: Ne možemo da damo rusko državljanstvo Srbima sa Kosova
Ruski predsednik Dmitrij Medvedev proučio je zahtev kosovskih Srba za rusko državljanstvo, ali po Zakonu o državljanstvu Rusije nije u mogućnosti da odgovori na njihov zahtev, rekao je Tanjugu portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Aleksandar Lukaševič.
Medvedev takođe rekao da će Rusija poslati sve vrste humanitarne pomoći Srbima na severu Kosova i kroz Unesko pomoći obnovu porušenih srpskih pravoslavnih svetinja. Ruskoj ambasadi u Beogradu je početkom novembra predato blizu 22.000 zahteva.
Jedan od inicijatora akcije i predsednik pokreta "Stara Srbija" Zlatibor Đorđević rekao je tada da su Srbi su nezadovoljni pregovorima u Briselu i da bi dobijanje dvojnog državljanstva "sprečilo agresivnu islamizaciju Srba na Kosovu".
na štampanom formularu upisuju ime i prezime, prebivalište i matični broj, a na uvid im se daje propratno pismo u kome je objašnjeno zašto se traži pomoć od Ruske Federacije.
U opštinama na severu srpske južne pokrajine krajem prošle nedelje je na više mesta počelo potpisivanje peticije "Mitrovdansko prošenije", kojom Srbi sa Kosova i Metohije traže od državnog rukovodstva Rusije da im omogući dvojno rusko-srpsko državljanstvo, sa molbom da ih samo Moskva "zastupa pred svetom".