Vesti
Politika
Srbija ne ispunjava uslove!
02.12.2011. 20:00
Izvor: RTS
Srbija ne ispunjava uslove!
Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU, kaže nemačka kancelarka Angela Merkel i poziva Vladu Srbije na promenu kursa. Jelko Kacin se nada promeni nemačkog stava do samita u Briselu.
Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da Srbija u ovom trenutku ne ispunjava uslove za status kandidata za EU i pozvala Vladu Srbije na promenu kursa.
U saopštenju nemačke vlade pred predstojeći Samit Evropske unije u petak, 9. decembra, navodi se da Merkelova smatra da Srbija ne ispunjava uslove za status kandidata za pristupanje Evropskoj uniji.
Kako prenosi Dojče vele, nemačka kancelarka je nedavne sukobe na severu Kosova nazvala neprihvatljivim i podsetila da dobra saradnja sa susedima, takođe, spada u kriterijume za proširenje EU.
Angela Merkel danas je u Bundestagu rekla da sukobi između vojnika NATO-a i Srba kod administrativne linije sa Kosovom pokazuju da Srbija još nije spremna da postane kandidat za članicu EU.
"Put Srbije u EU može voditi jedino kroz normalizaciju odnosa sa Kosovom," rekla je Merkelova u obraćanju nemačkom parlamentu.
Veoma mi je žao što Srbija do sada nije ispunila očekivanja, navela je Merkelova i dodala da zbog toga ne postoje uslovi da joj se dodeli status kandidata.
Nasuprot nemačkom stavu, poslanici Evropskog parlamenta nadležni za odnose sa zemljama Zapadnog Balkana, pozvali su članice Unije da podrže preporuke Evropske komisije o integracijama regiona, uključujući Srbiju.
Na izjavu Angele Merkel reagovali su i predstavnici stranaka i Srba sa Kosova.
Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je ranije da će ministri spoljnih poslova zemalja Evropske unije najverovatnije 5. decembra odlučiti o statusu kandidata Srbije.
Prvobitno je bilo predviđeno da ta odluka bude donesena 9. decembra, na samitu šefova država ili vlada članica EU, ali je dnevni red tog sastanka prenatrpan zbog finansijske i institucionalne krize zemalja evrozone.

Kacin: Merkelova može promeniti stav
Specijalni izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin ocenio je da je izuzetno važno da Srbija dobije status kandidata kako bi u sledećoj fazi počela pregovore.
"Nikad ne reci nikad – to je osnovno pravilo u politici i ja se nadam da gospođa Merkel može promeniti svoj stav, ali ga može promeniti samo na osnovu proboja i pravih vesti koje dolaze u poslednjem trenutku", rekao je Kacin za Dojče vele.