Vesti
Politika
Nikolić: Ceo svet računa na moju pobedu
03.12.2011. 14:00
Izvor: vesti
Nikolić: Ceo svet računa na moju pobedu
"Ako na Evropskom savetu 9. decembra ne dobijemo status kandidata za članstvo u EU, opravdano će se postaviti pitanje da li ova vlada treba da bude u istom sastavu dan posle. Moralni ljudi bi trebalo da iz nje izađu. Ne treba narod da ih podseća na to", rekao je za "Danas" Tomislav Nikolić, lider Srpske napredne stranke i dodaje da bi i EU trebalo da razmisli da li želi Srbiju u svom sastavu i, ako želi, onda ne treba da je zaustavlja na tom putu.
Ne bi bilo u redu da razočara planetu...

Računaju li Rusi na vašu pobedu na predstojećim izborima?

- Mislim da ceo svet zna da je moja pobeda neminovnost. Da nije tako, zašto bi onda sa mnom ambasadori Nemačke, Italije, Engleske i SAD razgovarali o Kosovu.

Da li bi negativna odluka Brisela bila poraz politike "i EU i Kosovo"?

- To bi bio samo znak da ova vlada ne može da obezbedi ništa više u pregovorima sa EU, ali sam evropski put ne bi bio zaustavljen. Ukoliko odluka 9. decembra bude negativna, ne znači da je takva jer nismo priznali nezavisno Kosovo, već zato što nismo ispunili uslove.

Koje uslove to nismo ispunili?

- Lično mislim da nismo ispunili nijedan uslov za status kandidata, ali želim da dobijemo pozitivnu ocenu, jer će to biti jedna stepenica manje za buduću vlast na čelu s naprednjacima. Parlament i vlada su usvojili brojne zakone koji se ne primenjuju. Nismo u boljoj ekonomskoj poziciji nego pre deset godina, pravosuđe nam nije bolje, niti je sloboda medija veća nego pre deceniju. Pa, šta smo onda ispunili?!

Smatrate li da je Ivica Dačić u pravu kad kaže da će Srbija, ako treba, za Kosovo i ratovati?

- Kad bi mi Dačić objasnio šta znači ratovati za Kosovo, možda bih i imao odgovor. Ako bismo ratovali sa NATO, to bi bilo stradanje naše dece. Ako bi Albanci napali Srbe na severu KiM, to je onda ratovanje protiv albanskih nasilnika i tu bih uvek zaštitio naše građane. Ali, ja zapravo ne znam šta je ideja Beograda za KiM.

Koje su vaše ideje oko barikada i rešavanja problema na Kosovu?

- Što bih se ja izjašnjavao o barikadama?! Ko sam ja da Srbima kažem šta će da rade? Ali, ako Tadić garantuje da albanski carinici neće doći na prelaze Jarinje i Brnjak, i ja ću da pozovem Srbe da uklone barikade, koje su inače Tadićev izum.

Koliko situacija na severu KiM može da utiče na otvaranje novih žarišta u Vojvodini i Sandžaku?

- Može. Pa, šta mislite, što sam ja išao da razgovaram sa Zukorlićem? Išao sam da vidim šta nas čeka kad pobedimo.

Hoće li vas muftija podržati na izborima?

- Neće, ali čini mi se da više ne postoji mogućnost da podrži ni Tadića. Ako znate da je više od 60.000 glasova odatle došlo za Tadića, a da je razlika između njega i mene bila samo 58.000, onda vam je jasno šta on gubi time što je prevario Zukorlića. A, naljutio je i SVM.

Ištvan Pastor kaže da ste vi postali pomalo dosadni zbog stalnih ponuda SVM-u?

- Ja sam im možda i dosadan, ali im Tadić nanosi veliko zlo. Pa, ako po tom osnovu Pastor bude birao, znam šta će da izabere.

Šta će PUPS da izabere?

- Imaju jednostavan izbor. Ako su ostvarili ciljeve zbog kojih ta stranka ima verne glasače, onda neka ponovo idu sa DS, a ako nisu, onda neka razgovaraju s nama da im pomognemo da se ti ciljevi ostvare.

Kada ćete na kaficu sa Ivicom Dačićem?

- Pio sam kafu s njim pre nedelju dana, ali nismo razgovarali o koaliciji, jer mi se čini da je previše pragmatičan. Trudi se da stvori sebi novu ideologiju do izbora, ali će opet sa DS u koaliciju, iako se sada toliko razlikuju.

Koliko datum raspisivanja izbora zavisi od odluke EU o statusu 9. decembra?

- To isključivo zavisi od Borisa Tadića, iako je tako nešto neustavno. On je uzeo i nož i pogaču. Ako ne dobijemo status kandidata, ova vlada neće smeti da nam izađe na megdan, nego će morati da čeka mart i novu priliku za status, ali i za izbore. Biće onako kako Tadićev štab kaže.

Šta bi predsednik Srbije trebalo da uradi u slučaju negativne ocene EU?

- Taj neće podneti ostavku. Sebi je izmislio i mogućnost da se treći put kandiduje za predsednika Republike i to po Zakonu za sprovođenje Ustava, po kome ne važe predsedničke funkcije iz vremena ustava Slobodana Miloševića. Očekujem da se ponovo kandiduje, ali očekujem i da konačno bude poražen u oba izborna kruga.

Verujete da ćete ga vi pobediti?

- Ukoliko formiramo vladu pre predsedničkih izbora, pretpostavljam da će stranka da me kandiduje za predsednika vlade i nadam se da ću za godinu dana, do predsedničkih izbora, uspeti da zategnem situaciju u Srbiji i pripremim zemlju da vladu vodi neko drugi. A ja žarko želim da izađem u iole ravnopravnijim uslovima na megdan Tadiću, ako je to moguće, jer su njegovi potpredsednici vlasnici gotovo svih medija. Već sada je kampanja protiv mene postala nepodnošljiva.

Da li bi naprednjaci bili spremni da mandat premijera ponude nekom od koalicionih partnera?

- Ne. Premijer mora da bude iz stranke koja pobedi na izborima, odnosno iz najveće stranke u pobedničkoj koaliciji.

Zašto baš vas, kako kažete, svi napadaju?

- Ne znam. Nikoga nisam uvredio. Kriv je rejting naprednjaka. Ubeđen sam da ćemo na izborima osvojiti 40 odsto. Jedino ako sat krene unazad, demokrate mogu da promene taj odnos.


Obezbedili ste i podršku zemalja u regionu, ali ste se prema delegaciji hrvatskog ministarstva inostranih poslova poneli baš "radikalski"?

- Imam zamerke na hrvatsku vladu, koja nikako da nauči šta su demokratija i poštovanje ljudskih prava. Tačno je da smo odbili da primimo tu delegaciju, ali to je bio čist reciprocitet. Nismo mi za potkusurivanje.