Vesti
Politika
Tadić: Još mnogo možemo da uradimo do petka
06.12.2011. 12:00
Izvor: Blic
Tadić: Još mnogo možemo da uradimo do petka
Ne znam da li ćemo posle uklanjanja barikada na severu Kosova dobiti status kandidata, ali, ukoliko se to ne dogodi, ne smemo odustati, izjavio je juče predsednik Srbije Boris Tadić u iščekivanju konačne odluke Evropskog saveta.
On je juče posle otvaranja Nacionalne konferencije “Napravi promenu - volontiraj” rekao da eventualno negativno mišljenje šefova država EU ne bi predstavljalo i definitivni poraz Srbije na putu ka evroiontegracijama, već jednu izgubljenu bitku.
- Do 9. decembra, kada se očekuje odluka o kandidaturi, još dosta toga može da se uradi. Uvek treba biti optimista, ali ne i neodgovorni optimista jer su ipak velike šanse da ne dobijemo pozitivno mišljenje - naveo je Tadić.
On je dodao da je proteklih dana u direktnim i indirektnim razgovorima sa evropskim zvaničnicima, pre svega nemačkim, dobio mnogo signala i poruka, ali nije precizirao šta su mu oni rekli.
Ipak, Tadić je podsetio da, kada je u pitanju stav Nemačke, Srbija ne bi dobila status kandidata za članstvo u EU da se o tome odlučivalo pre nekoliko dana, ali da ni u ovom trenutku ne može da proceni da li će se nakon aktuelnih događaja na severu Kosova stav te zemlje promeniti.
- Suština u pristupu te važne države našoj kandidaturi izmenila se nakon poslednjeg nasilja na Kosovu. U ovom trenutku postoji mnogo onih koji nasiljem mogu Srbiju da spreče na njenom evropskom putu. Na obe strane, i srpskoj i albanskoj, pa i u međunarodnoj zajednici postoje ekstremisti, koji bi na štetu Srbije mogli da izazovu nasilje - rekao je Tadić.
Predsednik Srbije je još jednom poručio Srbima sa severa Kosova da se povuku sa barikada jer “sada nemaju svrhu”, ali i Kforu da ne proizvodi incidente prilikom njihovog uklanjanja.
On je istakao da bi novi akt nasilja mogao dodatno Srbiju da udalji od statusa kandidata.
- Institucije Srbije čine sve da se zaštite integritet i životi ljudi na Kosovu i iznad svega vodimo računa o tome. To je i razlog zašto sam pozvao građane srpske nacionalnosti da uklone barikade na administrativnim prelazima. Oni treba da podignu glavu i vide da barikade nisu odbrana, već ugrožavanje njihovih interesa - ponovio je Tadić.
Predsednik Srbije pozvao je juče i domaće političare na odgovornost i zatražio od njih da ne zloupotrebljavaju Kosovo u političke svrhe jer je to “nemoralno i neodgovorno”.
- Pozivam političare, bilo one koji su desno i nadaju se da će zloupotrebom kosovskog pitanja dobiti poene na izborima, ali i one koji pripadaju “Preokretu” i koji misle da će aktiviranjem ovog problema i dobijanjem statusa kandidata bolje proći na izborima, da se odgovorno ponašaju. Ovo nije trenutak u kome bi trebalo da se bavimo izbornim rezultatima - poručio je Tadić.
On je istakao da neke stvari moraju da se promene.
- Moramo da izađemo iz spirale nasilja i kreiramo politiku mira. Mi na Balkanu znamo kako rat dolazi neočekivano i preko noći i zato smo odgvorni da ga sprečavamo u budućnosti - rekao je Tadić.

„Nemoralni bivši premijer“
- Jedan bivši premijer rekao je da treba da vodimo politiku zamrznutog konflikta, koju će neke buduće generacije, kojih će biti sve manje, da rešavaju sa onima kojih će biti sve više. To smatram vrhunskim političkim nemoralom - kaže Tadić.