Vesti
Politika
Nema mesta za preterani optimizam
06.12.2011. 20:00
Izvor: RTS
Nema mesta za preterani optimizam
Srbija je danas bliže statusu kandidata za članstvo u EU nego u petak, posle govora Angele Merkel, kaže potpredsednik Vlade za evropske integracije Božidar Đelić. Nema mesta za preterani optimizam pošto će se politika pritiska nastaviti do 9. decembra, ističe Đelić.
Od Srbije se očekuje da do 9. decembra postigne dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i da se nastavi uklanjanje barikada, rekao je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić u Dnevniku RTS-a.
"Nema danas mesta za preterani optimizam", rekao je Đelić, navodeći da smo sada bliže statusu kandidata za članstvo u EU nego što smo to bili u petak, posle govora Angele Merkel.
Očigledno je da će se politika pritiska nastaviti do petka i da će se od Srbije tražiti još, rekao je Đelić, dodajući da se do petka očekuje dogovor o regionalnom predstavljanju institucija sa Kosova i da se nastavi uklanjanje barikada.
"Ima pokušaja da se iz tog dogovora izbaci Rezolucija 1244. Srbija je već dala predloge za regionalno predstavljanje kosovskih zvaničnika, u skladu sa Ustavom", rekao je Đelić.
Barikade u datom momentu bile izraz negodovanja građana, a danas su rizik, jer mogu uvesti u spiralu nasilja i da bi trebalo da budu uklonjene, rekao je potpredsednik vlade.
Srbija je spremna na sve forme dogovora i da je u pitanju i regionalna saradnja, ali ne i po cenu državne politike oko Kosova i Metohije, rekao je Đelić.
Potpredsednik Vlade kaže da su one zamlje čiji su vojnici ranjeni na Kosovu proteklih dana zauzele izuzetno tvrd stav prema Srbiji i očekuju korak više.
"Oni su odlučili da jedan deo uslova koji postoji za početak pregovora o ulasku u EU budu premešteni na dobijanje statusa kandidata", naveo je Đelić.
Stvari idu teže nego za bilo koju drugu zamlju u tom procesu, ali da Srbija za podršku ima ključne saveznike u evropskim institucijama, rekao je potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije.

Lobiranje za kandidaturu
U ovom trenutku još nema konsenzusa o davanju Srbiji statusa kandidata za članstvo u EU, a videćemo da li će ga biti do petka, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, koji u Viljnusu učestvuje u radu 18. Ministarskog sastanka OEBS.
Jeremić je rekao da je taj skup u Litvaniji bila izvanredna prilika da se sa ministrima, pre svega iz EU, razgovara i lobira za pozitivnu odluku lidera EU.
Ministar je ocenio da je i pored razgovora sa mnogim šefovima diplomatija EU nemoguće reći da li će odluka u petak biti pozitivna.
Prema njegovim rečima, i posle okončanja svih bilateralnih susreta sa šefovima diplomatija, biće teško predvideti ishod odluke, jer će je u petak donositi šefovi država ili vlada zemalja EU.