Vesti
Politika
"Nema novih uslova, ali ni slavlja"
07.12.2011. 12:00
Izvor: B92
"Nema novih uslova, ali ni slavlja"
Kragujevac -- Boris Tadić kaže da od ponedeljka Srbiji nije postavljen ni jedan novi uslov u vezi s dobijanjem statusa kandidata. "Bez širenja optimizma, čekamo 9. decembar".
"Ono što je nedvosmisleno jeste da još nismo dobili status kandidata. Optimizam koji se proširio od juče treba dovesti u racionalne forme. Ništa ne treba slaviti, nego treba raditi na tome. Još neka rešenja u dijalogu sa Prištinom mogu biti postignuta do 9. decembra, na primer, pitanje regionalnog učesća Kosova", izjavio je Tadić.
"U našem je interesu da obezbedimo učešće Prištine na regionalnim forumima, ali to ne podrazumeva priznavanje Kosova. Rukovodićemo se tim principom. Sve što je u skladu sa Rezolucijom 1244 i Ustavom Srbije, a obezbedjuje učešće Prištine na regionalnim forumima, prihvatljivo je za Srbiju", rekao je Tadić.
On je naveo da bi u 16h trebalo da počne video konferencija Borka Stefanovića i Kupera i predstavnika Prištine.
"Ja se nadam tom rešenju", poručio je Tadić.
On je dodao da je tokom noći razgovarao sa više evropskih državnika, uključujući i visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton i nemačke zvaničnike, jer su oni imali veoma ozbiljne primedbe kada je reč o dodeljivanju statusa kandidata Srbiji.
"Treba, međutim, imati na umu da je 26 država članica EU podržalo bezuslovno dodeljivanje statusa kandidata Srbiji, to je velika stvar", rekao je Tadić. Nije međutim naveo koja država od 27 članica EU nije podržavala bezuslovnu kandidaturu.
On je još kazao da je status kandidata za Srbiju važan iz tri razloga.
Najpre zato što predstavlja korak pred početak pregovora o članstvu u EU, a zatim jer predstavlja novu kvalifikaciju za Srbiju u ekonomskom smislu, tako što će se, dodao je, svaki potencijalni investitor u takvim okolnostima lakše odlučiti da ovde uloži kapital.
"Treći razlog je mogućnost privlačenja dodatnih sredstava iz IPA fondova, koja onda mogu biti uložena u infrastrukturu", naveo je Tadić.
Tadić je kao važno naveo da na jučerašnjem sastanku u Briselu uslovi za Srbiju nisu pooštreni u odnosu na ranije definisane koje je iznela Evropska komisija u poslednjem izveštaju.
"To otvara mogućnosti da u skorijoj budućnosti Srbija, ako 9. decembra dobije status kandidata, otvori i pregovore", rekao je Tadić.
"Barikade ne možemo postaviti na nebu"
Predsednik Tadić je izjavio da je dobro što su Srbi na severu Kosova učinili prve korake na uklanjanju barikada, jer one nisu prepreka za prebacivanje kosovskih carinika na administrativne prelaze.
"To se obavlja, kao što smo videli, helikopterima, a barikade ne možemo postaviti na nebu. Treba da se ponašamo racionalno i da nađemo rešenje kroz pregovore", rekao je Tadić novinarima u Kragujevcu.
On je ponovio da Srbi stoga treba da povuku sve barikade. To je, prema njegovim rečima, u interesu Srba na severu, kako bi se zaštitili njihovi životi.
"Nema te politike koja može biti oslonjena na dovođenje života u rizik, već na njihovom očuvanju", rekao je Tadić.
Na pitanje da prokomentariše to što su šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine imali različito viđenje uloge Euleksa na prelazima, Tadić je precizirao:
"Euleks ima izvršnu ulogu i tu nema nikakve dileme. To u dokumentima jasno piše", rekao je predsednik Srbije i dodao da je sasvim očekivano da Priština to drugačije protumači.
On je podsetio da je sporazuma o prelazima bio dostupan javnosti, te da ne može biti dilema oko toga.
Na pitanje šta misli o modelu dve Nemačke kao načinu za rešavanje kosovskog pitanja, Tadić je rekao da su prihvatljivi neki njegovi aspekti:
"Model dve Nemačke znači da su dve Nemačke nepriznavajući jedna drugu obezbedile funkcionisanje sistema. I mi to želimo. To je izuzetno važno - ne sprečavati život i protok robe. Ali, to ne znači priznavanje Kosova".
"Koji god model da uzmemo priznanja Kosova neće biti", rekao je Tadić.
Predsednik Srbije je novinarima rekao da ne želi da odgovara na stranačka pitanja, jer je u Kragujevac došao kao predsednik države, ali je ipak dodao da Demokratsku stranku vidi kao most preko koga Srbiju treba prevesti iz prošlosti u budućnost, iz rata u mir i iz društva koje nije vodilo računa o interesima svojih građana u društvo koje to čini.