Vesti
Politika
"Amnesti": Srbija da zakonom reguliše prinudno iseljavanje
07.12.2011. 20:00
Izvor: Blic
"Amnesti": Srbija da zakonom reguliše prinudno iseljavanje
Medjunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava "Amnesti internešnel" ocenila je danas da Srbija treba da donese zakon o zabrani prinudnog iseljavanja, čije su glavne žrtve Romi koji žive u "divljim" naseljima.
U izveštaju dostavljenom Tanjugu, Amnesti navodi da takvim zakonom treba osigurati da sva buduća iseljavanja budu izvršena u punom skladu sa medjunarodnim odredbama o ljudskim pravima, kao poslednja, posle primene svih raspoloživih mogućnosti.
Takodje, preporučuje se vladi Srbije da uvede proceduralnu zaštitu po medjunarodnom pravu - posebno konsultovanje, odgovarajuće upozorenje i alternativni smeštaj, kao i poštovanja prava pogodjenih iseljavanjem na efikasan pravni lek, koji uključuje restituciju, rehabilitaciju i kompenzaciju za štetu načinjenu na svojini.
Vladi se preporučuje i da obezbedi odgovarajući alternativni smeštaj svima koji su prinudno iseljeni, uključujući one ispod mosta "Gazela". Navodi se da dve godine od prinudnog iseljavanja ispod mosta "Gazela", iseljene porodice i dalje žive u kontejnerima, a da je samo za 11 porodica odobren socijalni smeštaj onako kako im je bilo obećano.
"Amnesti internešnel" ističe da je u skoro svim slučajevima prinudnog iseljavanja u periodu od juna do novembra 2011. navedenim u izveštaju (iz ulica Omladinskih brigada i Skadarske, ispod Pančevačkog mosta, iz ulice Pregrevica u zemunskoj opštini), iseljavanje sprovedeno i planirano bez informisanja i pravih konsultacija. Navedeno je da su vlasti Beograda sprovele najmanje pet prinudnih iseljavanja, u kojima su većinom bili pogodjeni Romi u neformalnim naseljima.
"Zajednice nisu imale mogućnost da predlože alternativne mogućnosti za raseljavanje ili da budu konsultovane o planovima za raseljavanje", navodi Amnesti, dodajući da su "umesto toga iseljeni bez zadovoljavajućeg ili bilo kakvog upozoravanja".
Takodje, kako se navodi, nije im obezbedjen adekvatan alternativni smeštaj, ali su izbačeni na ulicu ili su im ponudjeni metalni kontejneri, ili "u jednom slučaju stanovi koje oni nisu mogli da priušte".
"Nisu primili nadoknadu za gubitak ili uništenje njihove lične imovine", navodi "Amnesti internešnel".
"Umesto da postupi u skladu sa svojim medjunarodnim obavezama, vlada Srbije nije uspela da zaustavi nastavak kršenja prava na adekvatan smeštaj od strane gradskih vlasti Beograda", ocenjuje ta organizacija za zaštitu ljudskih prava, koja smatra da "vlada Srbije nije preduzela akciju da spreči iseljavanje ili zaštiti ljude od rizika nasilnog iseljenja".
"Primoravaju nas da napustimo naše kuće, ali nam ne daju ništa drugo. To je stvarno sramota, sramota za Beograd", navodi "Amnesti" reči jedne prinudno iseljene Romkinje iz Skadarske ulice.
Organizacija ističe da se mnogi slučajevi prinudnog iseljavanja u Beogradu sprovode zbog izvodjenja infrastrukturnih projekata (novih puteva i mostova), i dodaje da "ne želi da stoji na putu" takvom razvoju dogadjaja, ali da ona "moraju biti u skladu sa medjunarodnim standardima".