Vesti
Politika
Preki sud: Srđan Srećković smenjen u odsustvu
11.12.2011. 14:00
Izvor: press
Preki sud: Srđan Srećković smenjen u odsustvu
Glavni odbor SPO, na kojem je njegov predsednik Vuk Drašković trebalo da podnese izveštaj o novoj političkoj strategiji, protekao je u znaku skandala zbog smene Srđana Srećkovića.
On je smenjen sa mesta potpredsednika stranke „jer je kršio odluke organa stranke i nije poštovao Program SPO". Koje odluke je kršio i koji program nije poštovao poznato je samo Draškoviću.
Osim toga, sednicu je obeležio još jedan skandal. Kako Press saznaje, potpredsednik SPO Sanja Čeković napustila je zasedanje jer je „sala bila puna ljudi koji nisu članovi Glavnog odbora".
Prema rečima Dragana Mitića, potpredsednika Izvršnog odbora SPO, Srećkovićeva smena izazvala je šok među članstvom, najviše zbog toga što on nije ni bio prisutan na sastanku na kojem je smenjen.
- Srđan nije bio na sednici jer je imao ranije dogovorene obaveze u vezi sa sahranom Slobodana Jovanovića. O njegovoj smeni je odlučivano pod tačkom dnevnog reda „statutarna pitanja", što je takođe čudno. Vuk Drašković je rekao da nije zadovoljan Srećkovićevim radom, da ne sarađuju dobro i da Srđan prima naloge iz drugih stranaka - kazao je Mitić za Press.
Posle toga Drašković je zatražio glasanje, bez prethodne rasprave o predlogu smene, objasnio je naš sagovornik. Mitić je, kako kaže, pokušao da se javi za reč i odbrani Srećkovića, ali to mu nije bilo dozvoljeno. Srećković je smenjen većinom glasova, a Mitić napominje da pre glasanja za njegovu smenu nije utvrđivan kvorum.
- I dalje sam u šoku jer je predsednik stranke sasvim neočekivano izneo predlog za Srećkovićevu smenu, a s obzirom na to da on nije bio prisutan i da nije utvrđivan kvorum, mogu samo da kažem da ga je smenio preki sud - smatra Mitić.
U izjavi za agencije, Nemanja Starović, portparol SPO, povodom smene Srećkovića rekao je da ta odluka neće uticati na odnos SPO prema Vladi Srbije, jer je taj odnos uslovljen isključivo napretkom Srbije na putu ka EU.
- Put ka EU po važnosti prevazilazi bilo koje kadrovsko pitanje unutar stranaka - naveo je Starović.
Srđan Srećković je izjavio da je odluka o njegovoj smeni izrežirana nedemokratska reakcija na njegove stavove.
- To je reakcija na moje neprihvatanje da podlegnem neprekidnim pritiscima i da budem opozicija unutar Vlade Srbije, odnosno da opstruiram državnu politiku definisanu koalicionim sporazumom i programom rada Vlade iza koga većinski stoji Skupština Srbije. Nije tajna da se ne slažem sa onim što se poslednjih meseci u javnosti predstavlja kao politika SPO prema Kosovu i Metohiji, a što zapravo predstavlja dovođenje u pitanje zaštite državnih interesa, ali i otežava pronalazak kompromisnog rešenja, preko potrebnog za stabilnost regiona - rekao je Srećković.
On je naveo da nije moguće istovremeno biti u vlasti i ponašati se kao opozicija, jer je to suprotno svakoj logici i moralnim normama.
- Program i politiku SPO svim srcem i svim svojim potencijalima zastupao sam punih 19 godina, a poslednjih sedam kao potpredsednik stranke - rekao je Srećković, koji je ostao na mestu ministra vera i dijaspore.