Vesti
Politika
Ešton i File: Verujemo u Srbiju
12.12.2011. 20:00
Izvor: Mondo
Ešton i File: Verujemo u Srbiju
Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File vceruju da Srbija može da "učini završne korake" kako bi u februaru bila doneta odluka o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU.
Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evropski komesar za proširenje Štefan File izrazili su uverenje da Srbija može da "učini završne korake" kako bi u februaru bila doneta odluka o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU.
"Uvereni smo da Srbija može da učini završne korake i osigura da u februaru bude doneta odluka o dodeljivanju statusa kandidata za članstvo u EU", naveli su Eštonova i File za "Preš".
Poručivši da su veoma ohrabreni ostvarenim napretkom u dijalogu Beograda i Prištine, koji se sprovodi uz posredovanje EU, oni su naveli da je "najnoviji sporazum postignut pre samo nedelju dana i nedavni pozitivni signali u sprovođenju ranije postignutih sporazuma ukazuju na to da se čvrsto krećemo u pravom smeru".
Oni su istakli da su veoma ohrabreni napretkom koji je Srbija postigla tokom poslednjih godina i meseci i da za to žele da čestitaju predsedniku Borisu Tadiću, Vladi Srbije i srpskom narodu.
"Odluka Evropskog saveta je priznavanje ovog napretka. Takođe, ona je jasan znak da EU želi da pruži Srbiji dobrodošlicu u svoje redove i očekuje dalje intenziviranje saradnje sa Srbijom", dodali su evropski zvaničnici.
Oni su istakli da su veoma zadovoljni zbog pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom, kao i značajnim napretkom ka ispunjavanju kriterijuma za pristupanje i svih zahteva iz procesa stabilizacije i pridruživanja.
"Posebno cenimo teške reforme izvršene na polju vladavine prava i pravosudnog sistema. To su ogromna dostignuća", dodali su oni.
Eštonova i File su naveli da veruju da će Srbija u februaru dobiti pozitivnu ocenu kako bi joj Evropski savet početkom marta dodelio kandidaturu za članstvo u EU, a na pitanje da li očekuju da će Srbija ispuniti uslove za kandidaturu, evropski političari su naglasili da će se radovati ukoliko vide progres Srbije na putu ka EU u bliskoj budućnosti.
Prošlog petka, 9. decembra, održan je samit Saveta EU na kojem je odlučeno da će ministri spoljnih poslova EU odlučivati u februaru 2012. o statusu kandidata za Srbiju, što će biti potvrđeno na Savetu EU u martu.
Ta odluka će, kako je navedeno u tekstu zaključaka samita, biti doneta nakon što ministri spoljnih poslova razmotre i potvrde da je Srbija "nastavila da iskazuje uverljivu posvećenost i da je ostvarila dalji napredak u primeni sporazuma postignutih u dijalogu (sa Prištinom), uključujući sporazum o integrisanoj kontroli prelaza, da je postigla dogovor o sveobuhvatnoj regionalnoj saradnji i da je aktivno sarađivala da omogući Euleksu i Kforu da vrše svoje mandate".