Vesti
Politika
Dačić: Traže nam Kosovo
14.12.2011. 12:00
Izvor: Novi magazin
Dačić: Traže nam Kosovo
Priznanje nezavisnosti Kosova je očigledno uslov za status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, smatra zamenik premijera Ivica Dačić.
"Sumnjam da ćemo do marta napraviti neki veći pomak ka dobijanju kandidature za EU. Hajde da se više ne lažemo. Očigledno je da je uslov i za status priznavanje nezavisnosti Kosova", rekao je Dačić u intervjuu Večernjim novostima. On je rekao da jeste za nastavak evropskih integracija, ali da mora da postoji "neka granica dostojanstva i debela crvena linija očuvanja nacionalnih interesa".
Prema njegovim rečima, ako ćemo da uđemo u EU pljujući sami sebe, onda nam tamo nije ni mesto. Dačić smatra da je Srbija mogla već sada da dobije kandidaturu samo da je predsednik Boris Tadić prihvatio da Kosovo na regionalnim skupovima učestvuje mimo Rezolucije 1244. On je dodao da je dobro što Tadić to nije prihvatio. "Nemamo nameru da priznamo nezavisnost ili da trgujemo. Zato pozivam partnere iz EU da nam već sada slobodno kažu, ako ne žele proširenje i Srbiju u svom društvu. Onda ćemo mi ovde da se opredelimo", poručio je Dačić. On je kazao da nije postao evroskeptik, već je samo realan. "Ovde se okolnosti isuviše brzo menjaju. Da li je iko mogao i da sanja da će SPS biti za EU, a Koštunica protiv. To je opšta propast 5. oktobra. I jedna velika prevara", tvrdi Dačić. On je kazao da je potrebno da se posle tehničkih razgovora o Kosovu nađe model za otvaranje pitanja o konačnom političkom rešenju za status Kosova i Metohije. "Do tada će ono biti pogodno polje za pritiske na Srbiju. Očigledno je da deo međunarodne zajednice beži od te teme, jer smatra da je nezavisnost Kosova završena priča. To je pogrešan pristup, i zato srpska vlast mora da ide u pravcu da se pronađe trajno i održivo rešenje", kazao je Dačić.