Vesti
Politika
Tadićeve laži o zahtevima EU
14.12.2011. 20:00
Izvor: e-Novine
Tadićeve laži o zahtevima EU
"Evropski parlament ne raspolaže ni sa kakvom informacijom da bi Evropska komisija od Srbije tražila priznanje Kosova. Iza te izjave stojim. Ni jedna druga zemlja, članica EU, ne može jednostrano nešto tako tražiti od Srbije", izjavio je Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju. Da od Srbije nije traženo priznanje nezavisnosti Kosova potvrdio je i Vensan Dežer šef delgacije EU u Srbiji, ali i Ivica Dačić koji je priznao da formalnog zahteva zaista nije bilo

Odgovarajući na tvrdnje srpskih zvaničnika da im je EU tražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova, Kacin je za Radio Slobodna Evropa rekao da Evropska unija nije tražila od Srbije da prizna Kosovo i dodao da smatra da je izjava ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, a nakon nje i predsednika Srbije Borisa Tadića da je priznanje Kosova uslov za dobijanje statusa kandidata, izrečena za unutrašnjopolitičke potrebe u predizbornoj kampanji.

"Ova izjava predsednika Tadića me zaista neprijatno iznenadila i moram reći da je ne želim razumjeti. Možda je bio u neraspoloženju pa mu se desilo nešto u što ni sam ne vjeruje. EU je dala Srbiji mogućnost da se u roku od dva mjeseca dokaže i ojača svoj kredibilitet kojeg je izgubila kada je svojom odlukom napustila dijalog sa Kosovom. Ovu izjavu razumem u kontekstu predizbornih potreba, ali za mene koji sam, ako smijem tako reći, zadužen za užu Srbiju, ova izjava vuče Srbiju od realnosti u mitologiju.

Kosovo ne može dobiti status kandidata u skorije vreme ali Srbija to može i mislim da Srbija to i zaslužuje. Jedino što se traži od Srbije jeste da omogući slobodan protok ljudi, roba i usluga ideja i kapitala što je osnovni princip EU. Barikade i blokade ne mogu biti odgovor za izazove koji stoje pred Srbijom do marta kada će savet ponovo razmatrati dodeljivanje statusa kandidata Srbiji", rekao je Kacin.

Podsetimo, Boris Tadić izjavio je da je zahtev da Srbija prizna nezavisnost Kosova iznet u poslednjim trenucima pregovora o statusu kandidata za članstvo u EU, ali da ga Srbija nije prihvatila.

Dodao je da "srpska strana nije prihtavila taj predlog niti će ga ikada prihvatiti", a da sada predstoji politička borba u kojoj će Srbija, uveren je Tadić, "uspeti da ubedi svoje evropske partnere da je priznanje nezavisnosti nemoguće."

"Svi smo mi, i naša diplomatija i svi koji se bave evrointegracijama, potrošili svu energiju da odbranimo naš integritet i da dobijemo status kandidata", rekao je Tadić medijima i dodao da "aktuelna vlast trpi strašne kritike da je izdajnička" ali da se sada videlo da to nije tačno.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u utorak je za medije rekao da Srbija ni u martu neće učiniti značajan iskorak ka dobijanju kandidature za članstvo u EU jer je, kako kaže, uslov za to priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Više da se ne lažemo i da ne pričamo bajke. To se traži", rekao je Dačić i dodao da je "međunarodna zajednica izneverila očekivanja građana" i ocenio da je "2000. godine od njih samo traženo da se sa vlasti skloni Slobodan Milošević i da tada niko nije pominjao nezavisnost Kosova."

"Tada niko nije spominjao pitanje nezavisnosti Kosova, a 11 godina kasnije mi ne možemo da dobijemo ni kandidaturu. Koga sada treba da smenimo ili da pošaljemo u Hag", rekao je Dačić.
Dežer: Priznavanje Kosova nije zahtevano od Srbije
Šef Delegacije Evropske unije u u Srbiji Vensan Dežer negirao je u izjavi za medije da je priznavanje Kosova uslov da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU.
"Ni u jednom trenutku to nije bilo ni direktno ni indirektno zahtevano od Srbije", rekao je Dežer novinarima u Beogradu, istakavši da "EU ima jasnu politiku da se dalje razvija dijalog između Srbije i Kosova".
"U samim državama članicama EU ne postoji jedinstvo po pitanju priznavanja Kosova. Tu se situacija nije promenila i ne možemo da tražimo od Srbije da prizna Kosovo kada ga ni pet članica EU nije priznalo", kazao je Dežer i podsetio da su 22 države priznale nezavisno Kosovo, a pet nije.
Prema njegovim rečima, EU budućnost i Srbije i Kosova vidi u toj zajednici evropskih država, te da će nova šansa za Srbiju biti 28. februara kada se održava novi sastanak Evropskog saveta i kada će se preispitati napredak koji je Srbija do sada ostvarila. Šef Delegacije EU rekao je da se nada da će tada biti povrđena preporuka Evropske komisija da se Srbiji dodeli status kandidata.
Dačićev preokret
Ivica Dačić izjavio da lepo zvuče tvrdnje da pred Srbiju nije stavljen formalan zahtev da prihvati nezavisnost Kosova, ali da one nisu tačne.
"Možda je tačno da formalno ne traže da priznamo Kosovo, ali ako prihvatimo ono što traže, onda to nije daleko od toga", rekao je ministar unutrašnjih poslova novinarima u Palati Srbije.

On je izjavu izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Jelka Kacina da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo kako bi dobila status kandidata za ulazak u EU, okarakterisao rečenicom "Nije šija nego vrat".

Dačić je kazao da su male šanse da Srbija i u martu dobije status kandidata ukoliko se pred nju budu stavljali isti uslovi, te napomenuo da je "od Srbije traženo da prizna teritorijalni integritet dela svoje teritorije, kao i da se prilikom predstavljanja Kosova na regionalnim sastancima zanemari rezolucija UN 1244. "To je traženo decidirano".
On je kazao da je jedini uslov za ulazak Srbije u EU pitanje Kosova, koje do pre nekoliko meseci nije postojalo u evropskoj agendi, ističući da Srbija neće propasti ukoliko ne uđe u EU.
"Postoji crvena linija ispod koje više ne treba da se ide, a mislim da se nalazimo debelo na njoj", rekao je Dačić i upitao predstavnike EU da li zaista žele stabilnost u regionu, s obzirom na odnos prema Srbiji.
"Slovenija i Hrvatska u Evropu, a ostatak zemalja ka Turskoj ili Rusiji. Da li to želi Evropa?", upitao je Dačić i zatim postavio pitanje predstavnicima EU "zašto im smeta ruska humanitarna pomoć upućena Srbima na Kosovu?".