Vesti
Politika
Na dnevnom redu- birački spisak
15.12.2011. 12:00
Izvor: b92
Na dnevnom redu- birački spisak
Beograd -- Skupština Srbije razmotriće danas na novoj sednici izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Izmene predviđaju da će se u slučaju vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji koristiti postojeći birački spiskovi koje vode opštinske i gradske uprave.

Ako se u toku 2011. i u 2012. pre raspisivanja redovnih parlamentarnih izbora raspišu vanredni izbori za narodne poslanike na tim izborima će se koristiti postojeći birački spiskovi ustanovljeni pre stupanja na snagu Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, precizirano je izmenama zakona koje je vlada uputila parlamentu po hitnom postupku.

Vlada Srbije juče je prosledila parlamentu ostavku potpredsednika vlade zaduženog za evropske integracije Božidara Đelića, koji je podneo ostavku jer Srbija nije 9. decembra dobila status kandidata za članstvo u EU.

Po zakonu o Vladi, Skupština Srbije na prvoj narednoj sednici konstatuje ostavku čime će mu prestati mandat, a o tome se neće otvarati rasprava.

Na dnevnom redu nove sednice biće 18 tačaka, među kojima su Predlog zakona o kinematografiji, izmene Zakona o stanovanju, izmene Zakona o Agenciji za privredne registre, kao i Predlog zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre.

Skupština će raspravljati i o zaduživanju Srbije za 13 miliona evra kod Komercijalne banke za kupovinu zgrade Aeroinženjeringa i radove na tom objektu u kojem će biti smešten Prvi osnovni sud.

Poslanici će razmotriti i izmene zakona o preuzimanju akcionarskih društava i o osiguranju.

Na dnevnom redu je i potvrđivanje Sporazuma sa KfW o zajmu od 45 miliona evra za rehabilitaciju sistema daljinskog grejanja u Srbiji, kao i ugovora o zajmu od 25 miliona evra za program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine u Srbiji.

Poslanici će razmotriti i potvrđivanje izmena i dopuna Sporazuma Srbije i Evropske investiocione banke o osnivanju i aktivnostima Regionalne kancelarije Evropske investicione banke u Srbiji.

Skupština će raspravljati i o potvrđivanju nekoliko sporazuma.