Vesti
Politika
Beograd želi konferenciju o Kosovu
16.12.2011. 12:00
Izvor: novimag
Beograd želi konferenciju o Kosovu
Vlada Srbije sprema diplomatsku ofanzivu u EU s ciljem da se u dogledno vreme organizuje međunarodna konferencija o statusu Kosovu.
Zvaničnici Srbije, prenose Novosti, svesni su da će misija ponovnog vraćanja Kosova na zeleni sto biti izuzetno teška, jer najmoćnije države zapada smatraju da je to zatvorena priča.

Ali, Beograd za tu svoju zamisao za sada ima saglasnost Švedske, Italije, Grčke i Slovenije. Za sazivanje ”samita” o Kosovu bilo bi najvažnije privoleti Berlin i Vašington i srpska diplomatija će u narednim danima biti fokusirana na taj cilj.

Ideja Beograda je da se u ”novi Dejton” uključe svi međunarodni faktori uz presudnu ulogu EU i velike petorke iz Saveta bezbednosti UN: Amerike, Velike Britanije, Francuske, Kine i Rusije, piše list, pozivajući se na izvor iz "vrha vlasti".

To bi, posle neuspešnih bečkih pregovora, bio novi diplomatski napor da se pitanje Kosova pokrene s mrtve tačke, s tim što bi za razliku od jalovog dijaloga u prestonici Austrije, konačan status sada bio glavna tema.

Vicepremijer i ministar policije Ivica Dačić prvi je javno zatražio konferenciju o Kosovu i nije odustao od te ideje. Treba u međunarodnoj areni da nastavimo da tražimo sazivanje konferencije, iako smo svesni da je to težak zadatak. Očigledno je da deo međunarodne zajednice beži od te teme, jer smatra da je nezavisnost Kosova ”zakucana”. Baš zato posle tehničkih pregovora treba tražiti i model za otvaranje pitanja o konačnom političkom rešenju, rekao je Dačić za Novosti.