Vesti
Politika
Tadić u Skoplju
16.12.2011. 20:00
Izvor: S Media
Tadić u Skoplju
Predsednik Srbije Boris Tadić susreo se danas u Skoplju sa makedonskim predsednikom Ðorđem Ivanovim i premijerom Nikolom Gruevskim.
Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Skoplju sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim.
Prethodno, Tadić se u Sobranju sastao sa predsednikom parlamenta Trajkom Veljanoskim.
Posle svečanog dočeka ispred sedišta makedonskog šefa države, uz intoniranje himni dve države i najviše vojne počasti, dvojica predsednika su počela tet-a-tet razgovor.
Posle toga uslediće susret delegacija dve zemlje, a zatim će se Tadić i njegov domaćin obratiti medijima.
Predsednici Srbije i Makedonije poručili su danas u Skoplju da crkvena pitanja treba ostaviti crkvama, a Tadić je posebno istakao da ne vidi bilo kakvu vezu između nedavnog dolaska vladike Jovana u Makedoniju i svoje posete Skoplju.
Na pitanje novinara da li crkveni sporovi opterećuju odnose dve države, i Tadić i Ivanov su naglasili da su i Makedonija i Srbija sekularne države i da crkvena pitanja treba ostaviti crkvama da rešavaju, a sudske slučajeve sudovima.
Oni su se složili da ovakva pitanja ne smeju da opterećuju odnose dve države. Na pitanje kako vide slučaj vladike Jovana Vraniševskog, predsednik Tadić je naglasio da dolazak vladike u Makedoniju neposredno uoči njegovog dolaska u Skoplje predstavljanja lični čin Vranišrvskog i ima veze sa procesom koji se protiv njega vodi.
U delegaciji su i ministar poljoprivrede Dušan Petrović i pomoćnik ministra spoljnih poslova Zdravko Ponoš.
Predsednik Srbije će tokom dana razgovarati i sa predsednikom Sobranja Trajkom Veljanoskim.
Predviđeno je i da Tadić popodne učestvuje na srpsko-makedonskom Biznis forumu.
Predsednik Tadić je, takođe, položio venac na grob Goce Delčeva. Drugog dana posete, u subotu, Tadić će obići Srpski kulturno-prosvetni i informativni centar "Vuk Karadžić" i osnovnu školu "Sveti Ćirilo i Metodije" u Kučevištu, a zatim će položiti venac i upisati se u spomen knjigu na spomeniku Zebranjak.