Vesti
Politika
Dačić: Put ka EU i status Kosova najmanje zavise od Srbije
19.12.2011. 12:00
Izvor: smedia
Dačić: Put ka EU i status Kosova najmanje zavise od Srbije
Sticanje kandidature za člansto u EU i pitanje statusa Kosova u ovom trenutku najmanje zavise od Srbije, izjavio je Ivica Dačić i istakao da pad Vlade može uslediti jedino ako se odustane od dosadašnje politike.
Predsednik Socijlaističke partije Srbije i zamenik premijera Ivica Dačić odgovara na pitanja o stabilnosti Vlade Srbije, situaciji na severu Kosova i mogućoj ponovnoj kaoliciji sa PUPS-om.

- Mislim da bi bila velika šteta da PUPS i SPS-JS ne idu zajedno na izbore, pre svega zbog toga što možemo da ostvarimo i bolji rezultat od onog koji danas imamo. Očekujem da će Glavni odbor PUPS doneti odluku da ova stranka ostane u koaliciji - kaže Dačić.

Da li nepredvidivost situacije na severu Kosova i moguće turbulencije mogu da dovedu do pada vlade ?

- Nažalost, neke stvari ne zavise od Vlade Srbije. Da budemo načisto sa samim sobom pitanje naše kandidature za članstvo u EU i statusa Kosova ponajmanje u ovom trenutku zavise od Srbije. Do turbulencija i prevremenih parlamentarnih izbora moglo bi da dođe ukoliko Srbija odustane od nacionalne i državne politike koja je do sada vođena, u šta ja lično ipak ne verujem. Opredeljenje je svih da se izbori održe u redovnom roku. Uz to ne vidim da postoji potreba da razmišljamo o prevremenim izborima, stoga je velika verovatnoća da će izbori biti redovni i održani početkom maja.

Bilo je problema oko distribucije ruske humanitarne pomoći severu Kosova. Ispostavilo se da Srbi u jednom trenutku nisu poslušali svoje predsednike opština u iznalaženju kompromisnog rešenja sa Euleksom. Kao da i dalje nemamo potpunu kontrolu nad delom srpskog entiteta na severu Kosova?

- Sve se odvija na teritoriji preko administrativne linije i tu MUP nema nikakvu mogućnost da funkcioniše. U tim momentima vi nemate koga da zovete, jer je bez ikakve koristi da ja razgovaram sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom konuzinom i predsednicima opština ako niko nema mogućnost da kontroliše situaciju na terenu. Ta situacija je pretila da izazove ozbiljne probleme. Mi nažalost, nemamo ni vojsku ni policiju na tom delu teritorije Srbije. Možda bi za sve bilo bolje da na severu Kosova postoji srpska policija, jer bi postojao neko ko bi morao da kontroliše situaciju. S jedne strane treba odvojiti opravdane zahteve Srba i uvažavanje političke realnosti i potrebu za barikadama, a s druge strane, treba potpuno odvojiti haos i anarhiju, do kojih može doći ukoliko taj proces niko ne kontroliše. Mislim da to treba da kontrolišu lideri Srba sa Kosova.

Prekjuče je overena predizborna koalicija sa Jedinstvenom Srbijom, ali još uvek ne i sa PUPS-om. Oni kao da još uvek nisu spremni da i na predstojećim izborima budu deo koalicije sa socijalistima?

- Normalno je da svaka stranka, u ovom slučaju PUPS, uoči izbora želi da radi na jačanju svog identiteta. Naša koalicija dobro funkcioniše i prema podacima poslednjeg istraživanja javnog mnjenja, mi smo ubedljivo na trećem mestu sa 14,5 procenata, zajedno sa PUPS. Mislim da bi bila velika šteta da mi ne idemo zajedno na izbore, pre svega zbog toga što možemo da ostvarimo i bolji rezultat od onog koji danas imamo. Reč je o proceduri i očekujem da će Glavni odbor PUPS doneti odluku da ova stranaka ostane u koaliciji. Drugo je pitanje šta ćemo mi kao koalicija, SPS-JS-PUPS, raditi kad se završe izbori.