Vesti
Politika
Tadić: Jedno od rešenja za Kosovo dvojni suverenitet
20.12.2011. 20:00
Izvor: Blic
Tadić: Jedno od rešenja za Kosovo dvojni suverenitet
Predsednik Srbije Boris Tadić rekao je za skopski Dnevnik da podela Kosova nije realno rešenje i da Srbija nema iluzija da može da vrati Kosovo u državni sistem, na način kao što je to bilo pre 2000. godine.
"Podela Kosova nije realno rešenje. To je jedno od rešenja koja su postojala decenijama, predlog koji je dolazio iz Srbije još 1960-tih godina, pa nije bio prihvaćen. To je bilo rešenje koje je i mnogo Albanaca zagovaralo u svojoj politici u prošlosti. Međutim, to je danas rešenje koje realno ne može biti realizovano zbog toga što (za njega) ne postoji dovoljna podrška", rekao je Tadić.
On je ponovio da Srbija neće odustati od dijaloga sa Prištinom i od rešenja koje bi bilo održivo. Na pitanje novinara koje rešenje bi bilo održivo za Kosovo, Tadić je naveo da bi "jedno rešenje bilo dvojni suverenitet", odnosno rešenja koja bi se naslanjala na međunarodna iskustva.
U tom smislu on je kao primer naveo irski model, pojasnivši da "Republika Irska na priznaje podelu njenog teritorijalnog integriteta, odnosno ostrva, ali je svejedno članica EU".
Tadić je rekao da bi drugi primenjivi modeli mogli da budu Južni Tirol ili primer dve Nemačke koje posle Drugog svetskog rata, tokom cele istorije međusobne razdeljenosti do 1989, nisu priznavale jedna drugu, ali su našle rešenje za funkcionisanje sistema.
On je istakao da "taj model treba da bude i evropski, u tom smislu što će obezbediti mir i rešiti životne probleme ljudi".
Srpski predsednik bio je u poseti Makedoniji 16. i 17. decembra, gde se sastao sa makedonskim kolegom Đorđem Ivanovim i premijerom te zemlje Nikolom Gruevskim.
Tadić je takođe posetio i spomen-kosturnicu Zebrenjak kod Kumanova, gde su sahranjeni vojnici Kraljevine Srbije poginuli u Kumanovskoj bici 1912, kojom je okončan Prvi balkanski rat.