Vesti
Politika
Poslanici o hapšenju Veselinovića
21.12.2011. 20:00
Izvor: RTS
Poslanici o hapšenju Veselinovića
Hapšenje Zvonka Veselinovića podelilo poslanike. Za SPO policijska akcija služi za rasvetljavanje istine o incidentima na Jarinju, dok je za LDP hapšenje "orkestrirana predstava". SNS smatra da je to početak ukidanja institucija na severu, a za DSS politički a ne pravni čin.
Hapšenje Zvonka Veselinovića bilo je tema poslaničke rasprave, ali u skupštinskim hodnicima. Predstavnici stranaka imaju različita viđenja motiva jučerašnje policijske akcije u kojoj su uhapšena braća Veselinović.
Srpski pokret obnove smatra da policija treba da radi svoj posao i da otkloni sve sumnje u vezi sa dešavanjima na Jarinju i na severu Kosova i Metohije, kao i da utvrdi ko je organizovao postavljanje barikada.
"SPO je prvi izneo istinu sa skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost, koje su službe bezbednosti saopštile, a koje su proglašene za državnu tajnu. Lideru SPO-a prećeno je da će krivično odgovarati zbog istine koju je izneo građanima Srbije", rekao je novinarima u parlamentu poslanik SPO-a Aleksandar Jugović.
Liberali sumnjaju da je hapšenje Veselinovića "orkestrirana predstava" za javnost, napominjući da su pre dva i po meseca LDP i SPO bili usamljeni kada su govorili o sumnjama da grupa oko Veselinovovića stoji iza najekstremnijih oblika nasilja na severu Kosova.
"Oni koji su imali razumevanje za Veselinovićevo ponašanje i koji su ga predstavljali kao zaštitnika srpskih interesa na Kosovu danas moraju da daju odgovore zašto su to činili i da li su pre dva ili tri meseca imali informacije o kriminalnim aktivnostima", rekao je poslanik LDP-a Bojan Đurić i dodao da se boji da će cela priča o Veselinoviću "trajati nekoliko dana".
"Nadam se da nećemo doći u situaciju da Veselinović dokaže da je trgovački putnik i da je neko ko teškim radom hrani porodicu i da se neće uskoro naći na slobodi", rekao je Đurić.
Đurić smatra da je Veselinović "paradigma bezakonja na Kosovu i da se nezavisno od tog slučaja pokazuje da se sadašnji status na severu Kosova, gde ne važe bilo kakvi zakoni, ne može održati".

Opozicija: Politički činš
Naprednjaci smatraju da hapšenje Zvonka Veselinovića "liči na početak ukidanja srpskih institucija na severu Kosova".
"Ako je u pitanju čist kriminal, naravno da niko ne treba da ga brani, a ako je razlog taj što je on napravio bar dva alternativna puta kojima su se Srbi hranili četiri meseca, onda je to škakljivo i liči na početak ukidanja institucija, odnosno predaju Kosova i Metohije", rekao je lider naprednjaka Tomislav Nikolić.
Nikolić je naveo da je dva puta sreo Veselinovića, jednom na stranačkom mitingu u Kosovskoj Mitrovici, a drugi put u bolnici, i da bi voleo da vidi šta mu se stavlja na teret.
I u DSS-u imaju slično mišljenje, pa tako šef poslanika te stranke Miloš Aligrudić kaže da to hapšenje ne vidi kao pravni već kao politički čin.
"To je neka vrsta ulagivanja Zapadu, jer te barikade postoje i postojaće i bez Veselinovića i to pokazuje da nema veze sa tim, a sa čim ima, treba da odgovori vlast", rekao je Aligrudić.
Radikali, takođe, smatraju da je reč o "marketinškom potezu vladajuće većine".
"Nisam siguran šta se iza toga krije, budući da je na Jarinju Kfor prvi počeo da puca. Čini mi se da je to marketinški postupak", rekao je šef poslanika SRS-a Dragan Todorović.
Kraljevačka policija sinoć je uhapsila i odredila zadržavanje do 48 sati braći Zvonku Veselinoviću (31) i Žarku Veselinoviću (26) iz Zvečana.
Zvonko Veselinović uhapšen je zbog proizvodnje, držanja, nošenja i prometa oružja i eksplozivnih materija, a njegov brat zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj podstrekavanjem.